Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън назначи специален пратеник за възстановяването на украинската икономика

14 септември 2023, 23:00 часа • 2022 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън назначи специален пратеник за възстановяването на украинската икономика, предадоха световните агенции. Постът се заема от бившият министър на търговията на САЩ и милиардерка, а също и голям донор на Демократическата партия Пени Прицкър. Решението е било съгласувано с правителството на Украйна, както и със съюзниците на САЩ, международните финансови институции и частния сектор.

Още: ООН оцени разходите за възстановяване на Украйна на 411 млрд. долара

Прицкър ще ръководи усилията на САЩ за подпомагане на възстановяването на украинската икономика, посочва Байдън в изявление. Тя беше министърка по времето на Барак Обама. Прицкър произхожда от влиятелно семейство. Брат й е губернатор на щата Илинойс. Прицкър ще трябва да помогне на украинското правителство да извърши необходимите реформи за укрепване на украинската икономика, посочва Байдън. Това е приоритет за администрацията на САЩ в момент, в който нараства безпокойството във връзка с корупцията, отбелязва Франс прес.

Още: Украинската централна банка намали основната си лихва на 22%

Прицкър ще бъде натоварена със задачата да мобилизира обществените и частните инвестиции, да дефинира приоритетите на донорите и да работи за отваряне на пазарите за износ и на предприятията и магазините, принудени да преустановят работа заради бруталните атаки на Русия, допълва президентът. Световната банка преценява, че Украйна ще има нужда от над 400 милиарда долара за възстановяването си.

В неотдавнашен доклад Американската агенция за международно развитие призова за едно възстановяване, което да модернизира украинската икономика, като бъде подсилен частният сектор, както и за засилване на борбата с корупцията, предаде БТА.

Още: МВФ повиши оценката за украинската икономика

По време на конференция в Лондон през юни, САЩ обещаха 520 милиона долара в подкрепа на енергийната инфраструктура на Украйна, един ангажимент, който е различен от над 43-те милиарда долара, предоставени на Украйна от Вашингтон под формата на помощ за сигурността на тази страна.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес