Байдън подаде ръка на ЕС, но изглежда с мисъл за Китай

1883
Байдън подаде ръка на ЕС, но изглежда с мисъл за Китай
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС и САЩ могат да промотират демократичните ценности, като работят заедно, след като президентът Джо Байдън се присъедини към видеосрещата на върха с лидерите на блока, предаде БГНЕС.

"Като застанат заедно, рамо до рамо, ЕС и САЩ могат да покажат, че демокрациите са най-подходящият начин за защита на гражданите, за издигане на достойнството на хората и генериране на просперитет", написа Мишел в Twitter.

Байдън: Ще се кандидатирам за втори мандат, скучая без Тръмп

Американският президент Джо Байдън заяви пред журналисти, че неговото "очакване" е да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., което...

Байдън призова в първите си съвместни преговори с всички 27 лидери на ЕС, за възстановяване на връзките, разкъсани от предшественика му Доналд Тръмп.

"Изключително съм удовлетворен от начина, по който президентът Байдън начерта бъдещето в отношенията с ЕС", заяви министър-председателят Бойко Борисов относно участието на Байдън във видеоконференцията. "Ключовото тук е да бъдем заедно, да бъдем солидарни, да си помогнем и за ваксините. Особено сме щастливи, че се завръщат в Парижкото споразумение. Това е изключително важно, защото чистата природа, чистата околна среда, чистото производство - те вървят заедно с дигитализацията, с развитието на света в новите му орбити, по които в момента всички ние работим", заяви Борисов. Той посочи водещата роля на НАТО като глобален играч за сигурността на страните в ЕС и в демократичния свят.

САЩ се надяват да изградят общ фронт на демокрациите срещу нарастващата мощ на авторитарните сили, водени от Китай и искат да привлекат като съюзник ЕС.

Лидерите на ЕС на свой ред приветстваха обещанието на Вашингтон да работят заедно, въпреки че някои твърдят, че блокът трябва да остане по-независим след изолационистката политика на Тръмп.

Огнян Минчев: България е опасно пробита откъм защита на своите интереси

„Шпионският скандал е скандален заради това, че група от 5-6 човека може да функционира в Министерството на отбраната, да доставя...

САЩ и ЕС направиха първа стъпки към координирани съвместни действия срещу Пекин в понеделник, като обявиха синхронизирани санкции заради репресиите срещу уйгурите в Китай. Те също така се споразумяха по-рано тази седмица да прекратят наложените по времето на Тръмп мита "тит-а-тат" заради търговския спор, свързан с Boeing и Airbus.

ЕС иска да работи с Байдън за борба с пандемията от коронавируса и с изменението на климата, след като той върна САЩ като страна в Парижкото споразумение от 2016 г.

Тръмп не проведе общи разговори с всички лидери на ЕС, докато двамата предишни президенти Барак Обама и Джордж Буш имаха срещи с целия блок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com