Байдън: Путин е рационален играч, не смятам, че ще използва ядрено оръжие

4189
Байдън: Путин е рационален играч, не смятам, че ще използва ядрено оръжие
Снимка: Getty images

Американският президент Джо Байдън определи руския лидер Владимир Путин за „рационален играч“, който обаче е направил доста грешна преценка относно способността да нахлуе в Украйна и да репресира народа ѝ. Това заяви стопанинът на Белия дом в ексклузивно интервю пред Джейк Тапър от CNN.

Байдън, който миналата седмица предупреди, че рискът от "ядрен Армагедон" сега е най-висок след Студената война, заяви, че заплахите, идващи от Русия, могат да доведат до катастрофални "грешки" и "грешни изчисления". Той отказа да уточни как точно ще реагират САЩ, ако Путин разположи тактическо ядрено оръжие на бойното поле в Украйна.

"Зависи", каза Байдън за перспективата да се срещне с Путин

Президентът на САЩ Джо Байдън остави отворена вратата за дипломация с Москва с цел прекратяване на нахлуването в Украйна, не изключвайк...

Месеци наред западните лидери дебатират каква е възможността Путин да прибегне до ядрено оръжие, особено след като в края на септември той заяви, че "това не е блъф". Според Байдън обаче руският президент няма да стигне дотам.

"Слушайте какво казва (б.а. - Путин). Ако се вслушате в речта, която произнесе след вземането на решението за начало на войната - той трябваше да бъде лидерът на Русия, който да обедини всички рускоговорящи. Смятам, че това е ирационално", каза Байдън.

По-нататък президентът на САЩ заяви, че Путин погрешно е смятал, че украинците ще се подчинят на руската инвазия - вместо това срещна ожесточената съпротива на врага. "Мисля, че речта, целите му не бяха рационални. Смятам, че той си мислеше, че ще бъде посрещнат с отворени обятия, че това е домът на Майка Русия - Киев", допълни Байдън.

Тази седмица Русия извърши нови зверства – на 10 октомври изстреля над 80 ракети в рамките на часове, които убиха 19 души, а над 100 бяха ранени. Експлозиите стигнаха дори до Лвов – на километри от полската граница. Заради това Байдън не смята, че има причина да сяда за разговор на четири очи с Путин по време на ноемврийската среща на Г-20 в Бали, Индонезия.

„Ще зависи специално от това за какво той иска да говорим“, заяви американският президент. И допълни, че ако руският лидер желае да дискутира темата с арестуваната баскетболна звезда на САЩ Бритни Грайнър, той ще е готов да води диалог. „Но вижте, той действа брутално. Смятам, че извърши военни престъпления. Така че не виждам рационална причина да се срещам с него сега“.

Байдън: Ракетните удари на Русия демонстрират пълната бруталност на незаконната война на Путин

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди ракетните удари на Русия по украински градове, като заяви, че те "демонстрират пълната бруталност" ...

Вчера външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че ако в Кремъл постъпи искане от Вашингтон за разговор между Путин и Байдън в Бали, то от Москва няма да откажат.

„Не смятам, че ще го направи“, повтори Байдън твърдението си за това дали Путин ще прибегне до ядрено оръжие. „Смятам, че не е отговорно от негова гледна точка да говори за това – за идеята, че световен лидер, лидер на една от най-големите ядрени сили в света, може да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна“.

Американският държавен глава твърди, че заплахите на руския президент имат дестабилизиращ ефект. Той предупреди Путин, че рискува да допусне грешка в преценката си. „Това може да доведе до ужасяващи последици. Не само защото някой има намерение да превърне това в световна война, но и защото веднъж използваш ли ядрено оръжие (...), кой знае какво може да се случи“.

"Всъщност той не може да продължава безнаказано да говори за използването на тактическо ядрено оръжие, сякаш това е рационално", добави Байдън. "Грешки се допускат. И може да се случи грешка в изчисленията и това може да завърши с Армагедон".

Байдън отказа да разкрие как би изглеждал отговорът на САЩ, ако Путин изпълни ядрените си заплахи. Но заяви, че Министерството на отбраната е разработило превантивно извънредни мерки, ако сценарият се осъществи.

CNN: Путин не приема поражението, започва нова брутална фаза във войната

Руският диктатор Владимир Путин изпадна в пристъп на ярост след взривяването на Кримския мост и други тежки провали на руската армия на...

"Каква е червената линия за Съединените щати и НАТО и дали сте наредили на Пентагона и други агенции да разработят отговор, ако той наистина използва тактическо ядрено оръжие или ако бомбардира Запорожката атомна централа в Украйна?“, попита водещият. Президентът на САЩ отвърна: „Имаше дискусии, но няма да навлизам в темата. Ще е нерационално да говоря за това какво бихме или какво не бихме сторили“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка