Байдън ще подпише законопроект за защита на еднополовите бракове

1073
Байдън ще подпише законопроект за защита на еднополовите бракове
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише законопроект за предоставяне на федерална закрила на еднополовите бракове и ще събере хиляди гости в Белия дом, за да отпразнуват това важно законодателно събитие, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Това се случва 12 години след като Байдън - тогава вицепрезидент на Барак Обама, зае публична позиция в подкрепа на еднополовите съюзи, много преди те да станат законни в целите Съединени щати с решение на Върховния съд на САЩ от 2015 г.

След като през юни миналата година Върховният съд - вече значително по-консервативен, отмени дългогодишното право на аборти, законодателите от ляво и дясно се обединиха, за да предотвратят всяка последваща стъпка за ограничаване на правата на еднополовите бракове.

Окончателното приемане на закона от Конгреса миналата седмица отбеляза рядка проява на единодушие в дълбоко разделения Вашингтон.

По този повод Байдън ще събере в Белия дом група законодатели от Републиканската и Демократическата партии, както и адвокати и ищци по дела за брачно равенство в цялата страна, съобщи говорителката му Карин Жан-Пиер.

ОЩЕ: 70% от американците не желаят Байдън да се кандидатира отново, 61% от тях мислят същото и за Тръмп 

Жан-Пиер, която влезе в историята като първия открит гей прессекретар на Белия дом, съобщи също така за "гости музиканти и изпълнения в чест на този исторически закон".

По думите ѝ законът "ще даде спокойствие на милиони ЛГБТКИ+ и междурасови двойки, които най-накрая ще получат гаранции за правата и защитата, на които те и техните деца имат право".

След решението на Върховния съд от 2015 г., с което се узаконяват съюзите в САЩ, стотици хиляди еднополови двойки са сключили брак. Общественото приемане нарасна драстично през последните десетилетия, като сега проучванията показват, че голямото мнозинство от американците подкрепят еднополовите бракове, съобщава АФП.

Байдън води бдение за жертвите на масовите стрелби в САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън запази минута мълчание по време на бдение в памет на жертвите на насилие с огнестрелни оръжия и призова з...

Новото законодателство, известно като Закон за зачитане на брака, не изисква от щатите да легализират еднополовите бракове, но ги задължава да признават брака, стига той да е бил валиден в щата, където е бил сключен.

Законът отменя предишното законодателство, определящо брака като съюз между мъж и жена, и също така защитава междурасовите двойки, като изисква от щатите да признават законните бракове без оглед на "пол, раса, етническа принадлежност или национален произход".

Но някои консерватори и религиозни представители продължават да се противопоставят. В Камарата на представителите 39 републиканци се присъединиха към обединеното демократично мнозинство в подкрепа на законопроекта, докато 169 републиканци гласуваха против. Преди това той беше приет в равномерно разпределения Сенат с 61 гласа срещу 36.

Говорителката на Байдън припомни, че 80-годишният демократ е сред първите американски политически лидери, които публично подкрепиха еднополовите съюзи на най-високо държавно ниво.

Още през 2012 г. Байдън предизвика вълнение, като открито заяви подкрепата си за еднополовите съюзи, когато Белият дом на Обама все още търсеше най-добрия начин да направи позицията на президента официална, тъй като той се стремеше да бъде преизбран за втори мандат.

САЩ одобриха рекорден военен бюджет за догодина

Камарата на представителите на САЩ подкрепи закон, който предвижда бюджетът за отбрана да достигне рекордните 858 милиарда долара през ...

"Абсолютно съм съгласен с факта, че мъжете, които сключват брак с мъже, жените, които сключват брак с жени, и хетеросексуалните мъже, които сключват брак с жени, трябва да имат едни и същи права", каза Байдън в телевизионно интервю по онова време.

ОЩЕ: The Guardian: Има опасения, че руските неонацисти планират атаки срещу членки на НАТО зад гърба на Путин 

След избирането си през 2020 г. Байдън избра Пийт Бутигиг за свой транспортен министър - първият открит хомосексуалист, утвърден от Сената на пост в кабинета.

И отвъд въпроса за браковете, администрацията на Байдън зае твърда позиция в подкрепа на правата на ЛГБТК - особено по отношение на транссексуалната общност, чийто стремеж към по-големи права се превърна в политически въпрос в страната.

Администрацията въведе полово неутрални паспорти, позволявайки на хората, които не се идентифицират нито като мъже, нито като жени, да изберат пола "Х", и отмени забраната транссексуални да служат във въоръжените сили, въведена при предшественика на Байдън Доналд Тръмп. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Силно земетресение край бреговете на Мексико

Почина първият в света пациент с трансплантиран свински бъбрек

"Забравя накъде отива": Тръмп с нови подигравки за възрастта на Байдън

Стигат до близо метър дължина: Гигантски африкански плъхове превзеха остров в щата Флорида

Коя държава наричат Дубай на Южна Америка? Едно голямо южноамериканско икономическо чудо:

Откраднат кабел предизвика влакова катастрофа с 50 ранени

Байдън за Тръмп: Да се беше послушал сам и да си инжектира белина

Почина най-успешният инвеститор на всички времена (СНИМКА)

Десетки ранени при влакова катастрофа в Аржентина (ВИДЕО)

САЩ: Новата руска офанзива няма да постигне значителни успехи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка