The Guardian: Има опасения, че руските неонацисти планират атаки срещу членки на НАТО зад гърба на Путин

4875
The Guardian: Има опасения, че руските неонацисти планират атаки срещу членки на НАТО зад гърба на Путин
Снимка: Getty Images

Има опасения, че руските неонацисти подготвят нападения срещу страни от Северноатлантическия алианс, пише The Guardian, позовавайки се на свои източници, пожелали анонимност.

Тревогите са породени от факта, че руската неонацистка паравоенна група "Русич", която е тясно свързана с ЧВК "Вагнер" (частната военна компания, собственост на приближения до Путин Евгений Пригожин, която в момента ръководи руската офанзива за превземането на украинския град Бахмут), е поискала от членовете си разузнавателна информация относно три държави членки на НАТО - Латвия, Литва и Естония. По-конкретно групировката събира информация за граничните пунктове, преместването на военна техника и дислокацията на военнослужещите в трите балтийски страни. (Призива на "Русич" към последователите им може да видите в края на текста.)

Отбелязва се, че членовете на крайнодясната групировка може да планират атака без да я съгласуват с Кремъл, който вече губи контрол върху паравоенните си формирования.

ОЩЕ: Киев: Украйна няма да иска разрешение от никого къде да нанася удари по руснаците 

Източници на Guardian отбелязват, че руските неонацистки групи вероятно са разочаровани от хода на войната в Украйна и обвиняват за неуспехите Кремъл затова може самостоятелно да се опитат да предприемат по-радикални действия, което би довело до ескалиране и разрастване на конфликта.

За това, че Кремъл вероятно не е пряко замесен в тази инициатива, говори фактът, че благодарение на шпионската си служба той несъмнено вече разполага с информация относно граничната и военна дейност в трите прибалтийски държави. Докато от "Русич" тепърва се опитват да си набавят тези данни чрез апел към членовете им в социалните мрежи.

Путин: Твърденията за лагери за руските дезертьори са фейк

Руският президент Владимир Путин нарече глупост и фейк твърденията, че руските военни, дезертирали от бойните си позиции, са държани в ...

Изданието отбелязва също, че според последните доклади някои паравоенни групировки в Русия вече разполагат със значителна автономия и с все по-голямо политическо влияние. Освен това остава неясно до каква степен "Русич" работят под контрола на ЧВК "Вагнер" или дори на руското военно министерство.

ОЩЕ: Руската църква приравни Путин на Архангел Михаил и нареди на руските военни да се молят за него 

Ето и какво конкретно се казва в публикацията на "Русич" в Telegram, отправена към техните последователи, живеещи на територията на трите прибалтийски държави. Те са призовани анонимно да предоставят известните им данни относно граничните постове, камери за наблюдение, данни за движението на патрулите по границите, данни за превозните им средства, както служебни, така и лични. Също така данни за военните части, информация за служителите, с техните длъжности, данни за роднините на служителите (ако са известни), данни за личния им транспорт (марка на автомобила, номера, цвят на колата). И не на последно място информация за координатите на складовете за гориво в граничните райони и системата за тяхната защита.

фейсбук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа