X
 
 

Белият дом спря Турция за F-35, Анкара предупреди за непоправими щети в отношенията със САЩ

6577 1
Белият дом спря Турция за F-35, Анкара предупреди за непоправими щети в отношенията със САЩ
Снимка: US Air Force
Белият дом потвърди, че Турция повече няма да е част от програмата за разработване на изтребителите F-35, предаде БГНЕС, позовавайки се на AFP.

След като Турция купи от Русия зенитните комплекси С-400, Съединените щати определиха участието на страната в разработването на модерните изтребители като "невъзможно".

Турция гледа към руски изтребители, складира американско военно оборудване и оръжие

Турция ще разгледа възможностите за покупка на руски изтребители, ако не получи американските F-35, съобщи агенция Bloomberg, като се п...

"Изтребителят F-35 не може да съществува съвместно с платформа за събиране на информация от руското разузнаване, което да научи за модерните му способности", каза говорителката на Белия дом Стефани Гришам. Тя обяви, че САЩ са направили "множество оферти" на Турция да купи американски зенитни комплекси Patriot, вместо руските С-400, но Анкара осъществила сделката с руснаците, което е против практиката в НАТО да се придобиват руски системи.

"Това ще има отрицателен ефект върху оперативната съвместимост на Турция с Алианса", каза Гришам. Говорителката допълни, че Съединените щати все още "ценят много" стратегическото си сътрудничество с Турция.

Моментално Турция определи като "несправедливо" решението на Съединените щати. "Тази едностранна стъпка нито допринася за усещането за членство в алианс, нито е базирана на основателни причини. Призоваваме Съединените щати да поправят тази грешка, която ще проправи пътя към нанасяне на непоправими щети на нашия стратегически съюз", каза турското външно министерство

Обявеното от Белия дом идва 5 дни след като Анкара започна да получава доставки от Русия на компоненти от системите С-400, пренебрегвайки предупрежденията на САЩ, че сделката може да се отрази на отношенията между двете държави.

Потвърдено: Турски пилоти спират да се обучават да летят на F-35

Турски пилоти повече няма да се обучават да летят на изтребители F-35 във военновъздушната база "Люк" в Аризона. Решението на Пентагона...

Решението на САЩ ще се отрази на няколко компании в Турция, които имаха поръчки за компоненти от изтребителите F-35. Изваждането на Анкара от програмата спира и голямата сделка за милиарди долари, които Турция трябваше да плати за изтребители F-35. Досега Турция е похарчила 1,4 милиарда долара по проекта и е поръчала 100 от новите изтребители.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да критикува директно Турция или колегата си Реджеп Ердоган, като вместо това обвини предшественика си Барак Обама, че Анкара е била принудена  да направи сделка с Русия заради неговата политика

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
    Нормално е да станат непоправими щетите в отношенията защото хамерите им крадат едни 9 милиарда $, които турците вече са платили. Нека нашите управляващи да видят какво може и на нас да ни се случи.