Белият дом спря Турция за F-35, Анкара предупреди за непоправими щети в отношенията със САЩ

8386
Белият дом спря Турция за F-35, Анкара предупреди за непоправими щети в отношенията със САЩ
Снимка: US Air Force

Белият дом потвърди, че Турция повече няма да е част от програмата за разработване на изтребителите F-35, предаде БГНЕС, позовавайки се на AFP.

След като Турция купи от Русия зенитните комплекси С-400, Съединените щати определиха участието на страната в разработването на модерните изтребители като "невъзможно".

Турция гледа към руски изтребители, складира американско военно оборудване и оръжие

Турция ще разгледа възможностите за покупка на руски изтребители, ако не получи американските F-35, съобщи агенция Bloomberg, като се п...

"Изтребителят F-35 не може да съществува съвместно с платформа за събиране на информация от руското разузнаване, което да научи за модерните му способности", каза говорителката на Белия дом Стефани Гришам. Тя обяви, че САЩ са направили "множество оферти" на Турция да купи американски зенитни комплекси Patriot, вместо руските С-400, но Анкара осъществила сделката с руснаците, което е против практиката в НАТО да се придобиват руски системи.

"Това ще има отрицателен ефект върху оперативната съвместимост на Турция с Алианса", каза Гришам. Говорителката допълни, че Съединените щати все още "ценят много" стратегическото си сътрудничество с Турция.

Моментално Турция определи като "несправедливо" решението на Съединените щати. "Тази едностранна стъпка нито допринася за усещането за членство в алианс, нито е базирана на основателни причини. Призоваваме Съединените щати да поправят тази грешка, която ще проправи пътя към нанасяне на непоправими щети на нашия стратегически съюз", каза турското външно министерство

Обявеното от Белия дом идва 5 дни след като Анкара започна да получава доставки от Русия на компоненти от системите С-400, пренебрегвайки предупрежденията на САЩ, че сделката може да се отрази на отношенията между двете държави.

Потвърдено: Турски пилоти спират да се обучават да летят на F-35

Турски пилоти повече няма да се обучават да летят на изтребители F-35 във военновъздушната база "Люк" в Аризона. Решението на Пентагона...

Решението на САЩ ще се отрази на няколко компании в Турция, които имаха поръчки за компоненти от изтребителите F-35. Изваждането на Анкара от програмата спира и голямата сделка за милиарди долари, които Турция трябваше да плати за изтребители F-35. Досега Турция е похарчила 1,4 милиарда долара по проекта и е поръчала 100 от новите изтребители.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да критикува директно Турция или колегата си Реджеп Ердоган, като вместо това обвини предшественика си Барак Обама, че Анкара е била принудена  да направи сделка с Русия заради неговата политика

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com