Цветан Василев - българският Магнитски?

7759
Цветан Василев - българският Магнитски?
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият губернатор на американския щат Ню Мексико и представител на Съединените щати в ООН Бил Ричардсън активно се ангажира със случая "Цветан Василев" чрез организацията си The Richardson Center. В обръщение, публикувано на страницата на организацията, той призова за намеса на американското правителство, разглеждайки казуса през призмата на закона "Магнитски".

Публикуваме част от обръщението:

Съпругата на Цветан Василев: Той отказва да бъде съден от българската мафия

"Според прокуратурата, Василев разчита на закона "Магнитски", за да избяга от правосъдие. Не, Василев не иска да избяга от правосъдие. ...

Организирани от държавата практики на преследване на политически опоненти се прилагат в страни с широко разпространена корупция - особено такива като България, която исторически е била в руската сфера на влияние и в която има напрежение между икономическата зависимост и дълготрайните политически връзки с Русия и високо оценяваното членство в НАТО и ЕС. България продължава редовно да бъде определяна като най-корумпираната страна в ЕС и ежегодно бива порицавана заради срамното състояние на човешките права и влошаващата се икономическа и политическа свобода. Също като в Русия, българските институции са подчинени на защитата на доминиращи и безотчетни финансови и политически интереси.

Случаят с Цветан Василев представя мрачен портрет на автократичните управляващи в номинална демокрация, обхваната от всепроникваща корупция и доминирана от българската мафия, систематично злоупотребяваща с органите на властта още от падането на комунизма. Василев е изтъкнат лидер в бизнеса и силно влиятелна фигура в България, но през последните години бе изправен пред невиждани изпитания, които започнаха, когато през 2013-2014 година обяви подкрепата си за една антикорупционна партия. Атаката срещу него бе засилена, когато отказа да изпълни незаконните искания на един политически гангстер, и достигна апогея си, когато той на висок глас протестира срещу незаконното овладяване на банката му и принудителното ликвидиране на активите му.

Отмъстителни политически лидери в синхрон с предприемачи, които манипулират медиите и контролират съдилищата, изпълниха класическа схема за корпоративен рейд в съветски стил с цел да го накарат окончателно да замлъкне, но със съмнителен успех. Гласът на Василев продължава да се издига от Сърбия, където той и съпругата му търсят убежище. Междувременно българските власти са твърдо решени да постигнат екстрадирането му и по този начин да завършат финансовото и персонално унищожаване на един влиятелен опонент на корупцията и ръководените от държавата машинации в България.

Като антикорупционен критик на българския режим, който е бил подложен на преследване, почиващо на изфабрикувани обвинения, Василев е ярък пример за беззаконията, изброявани в т.нар. закон "Магнитски". Центърът Ричардсън с гордост застава на страната на Цветан Василев в борбата му за справедливост срещу онзи тип корупционна репресия, срещу която центърът и аз лично се борим през цялата ми дипломатическа кариера.

Американският посланик: Тръмп знае за Цветан Василев

Американският президент Доналд Тръмп е бил информиран по казуса с ексбанкера Цветан Василев и искането му да получи защита по закона &b...

Уверен съм, че фактите около преследването на Василев, както и редицата простъпки от страна на българските официални лица, трябва да предизвикат интереса на властите в Съединените щати. Президентът Джон Кенеди ни учеше, че дори един индивид да е подложен на гнет, никой не може да се смята свободен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка