"Да е чист преди новите избори в САЩ": Тръмп поиска Върховния съд да спре делото за намеса в изборите

1588
"Да е чист преди новите избори в САЩ": Тръмп поиска Върховния съд да спре делото за намеса в изборите
Снимка: Getty Images

Адвокатите на Доналд Тръмп поискаха от Върховния съд на САЩ да спре наказателното дело за опита му да отмени резултатите от изборите през 2020 г. Самият Тръмп се подготвя да оспори неотдавнашно решение на апелативния съд, според което не е защитен от наказателно преследване, предаде БГНЕС. 

Още: Анализ: Опасната реторика на Тръмп се превръща в подарък за Путин

Тръмп също така поиска от най-висшата съдебна инстанция на страната да спре действието на заповедта на Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия, която му попречи да поиска така нареченото "en banc" повторно разглеждане на делото от целия състав на апелативните съдии. 

Молбата

В подадената молба се излагат в общи линии по-ранни аргументи на бившия президент относно президентския имунитет, който неговият правен екип разглеждаше като най-доброто средство за отлагане на предстоящия съдебен процес, тъй като това е средство, чрез което Тръмп може да обжалва преди процеса, което също така води до автоматично спиране.

Тръмп не крие, че стратегията му за всички предстоящи дела е да търси отлагане - в идеалния случай след изборите през ноември 2024 г., с надеждата, че спечелването на второ президентство ще му позволи да се помилва или да нареди на главния прокурор да оттегли обвиненията.

В продължение на месеци Тръмп се опитваше да прокара широкообхватно схващане за изпълнителната власт - че се ползва с абсолютен имунитет срещу наказателно преследване, тъй като поведението, за което го обвинява специалният съветник Джак Смит, попада във "външния периметър" на задълженията му като президент.

Твърдението получи кратък отпор от американския окръжен съдия Таня Чуткан, която наблюдава делото му във Вашингтон, и отхвърли аргумента му. То получи подобно отношение и от тричленен съдебен състав в окръга на Вашингтон, който категорично отхвърли позицията му.

Тръмп няма ограничени правомощия за извършване на престъпления

"Не можем да приемем твърдението на бившия президент Тръмп, че президентът има неограничени правомощия да извършва престъпления, които биха неутрализирали най-основния контрол върху изпълнителната власт", се казва в неподписаното, но единодушно становище на тричленния съдебен състав.

Адвокатите на Тръмп обаче отдавна разглеждат въпроса за имунитета по-скоро като средство за забавяне на делото, отколкото като аргумент, който биха спечелили по същество. Това беше може би единственото предложение, което те можеха да направят и което предизвикваше обжалване преди процеса и беше свързано с автоматично спиране.

Републиканският кандидат-президент беше принуден да обжалва директно пред Върховния съд, вместо да направи междинно оспорване, което би довело до по-нататъшно забавяне, след като съставът на окръжния съд във Вашингтон издаде параметри за това как Тръмп може да използва по-нататъшни обжалвания, ако иска делото да остане замразено.

Съдебният състав постанови, че Тръмп трябва да подаде петиция до Върховния съд до понеделник, за да запази спирането в сила. Спирането ще остане в сила, докато върховният съд или откаже да разгледа делото, или докато издаде решение, в случай че се съгласи да разгледа въпроса.

Още: Тръмп: Байдън може да не знае, че още е жив (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка