Десетки убити в седмица на смъртоносни полицейски операции в Бразилия

2590
Десетки убити в седмица на смъртоносни полицейски операции в Бразилия
Снимка: бгнес

Девет души са били убити при нова полицейска операция срещу престъпни банди в Рио де Жанейро, Бразилия, съобщиха властите, като това е последният случай от седмицата на набези на силите за сигурност, при които загинаха най-малко 44 души, предаде АФП.

Операцията в Рио де Жанейро бе извършена след дни на смъртоносни полицейски акции срещу банди за трафик на наркотици, при които бяха застреляни 16 души в щата Сао Пауло и 19 души в североизточния щат Баия.

Полицията в Рио де Жанейро съобщи, че служителите на реда са отвърнали на огъня, след като са били нападнати при обиск на среща на босове на организираната престъпност в северната част на града.

Властите са изправени пред все повече призиви за независими разследвания на предполагаеми полицейски злоупотреби в Бразилия, където силите за сигурност са обвинявани в нарушаване на човешките права във войната с тежко въоръжените наркобанди.

Полицията съобщи, че операцията в Рио де Жанейро е била проведена, след като полицаите са получили информация за среща на високо равнище на висшестоящи престъпници.

"Стигна се до сблъсък, когато полицейските екипи бяха нападнати от въоръжени лица на мястото на събитието", се казва в изявление на щатската полиция.

"Единадесет заподозрени бяха ранени и откарани в болница", се казва още в съобщението. "Девет от тях са починали от нараняванията си, включително двама лидери".

Двама полицаи също са били ранени и са в стабилно състояние.

Жителите описват случилото се във фавела (гъсто заселен, беден квартал в градовете на Бразилия) като сцена от военна зона по време на нахлуването, като местните жители са останали да се крият в домовете си - предимно малки бараки, натъпкани плътно по склоновете на хълмовете.

"Всички предприятия са затворени. Хората не могат да излязат от къщите си, за да заведат децата си на училище. Просто трябва да се прикрият на безопасно място и да изчакат стрелбата да приключи", казва един от жителите пред телевизия Globo, говорейки при условие за анонимност, предава БГНЕС. 

Властите съобщиха, че в целия квартал са били поставени импровизирани барикади, за да се забави напредването на полицаите. При операцията са иззети седем автомата, гранати и боеприпаси.

Законодателят от щата Рио Дани Монтейро отбеляза, че операцията е проведена малко повече от година след нахлуването през май 2022 г. в същия комплекс от фавели, при което загинаха 25 души - втората по смъртност полицейска операция в историята на града.

Наричайки този рейд "клане", тя отправи към губернатора на щата Рио Клаудио Кастро, твърд привърженик на сигурността и съюзник на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро.

"Политиката на Кастро за (не)сигурност трябва да спре!", настоя Монтейро, депутат от лявата партия PSOL.

ОЩЕ: Бразилия обяви извънредно положение: Случаите на птичи грип се разрастват 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка