Дроновете - заплаха за цивилната авиация

4104
Дроновете - заплаха за цивилната авиация

Дроновете са „реална и растяща заплаха” за цивилната авиация, алармират от Международната асоциация за въздушен транспорт.

Ръководителят на организацията Тони Тайлър, цитиран от BBC, настоява за въвеждане на необходимите регулации върху любителското и търговско летене с квадрикоптери преди да се е стигнало до сериозни инциденти.

От авиокомпании и други авиационни институции отдавна алармират, че излитащи, кацащи и нисколетящи самолети могат да се сблъскат с дрон, който да влезе в двигателите им или да предизвика други фатални за полета щети.

„Аз съм въодушевен от идеята да ми доставят пица с дрон, колкото всички останали. Не можем обаче да позволим дроновете да са препятствие или заплаха за сигурността на търговската авиация”, заяви Тайлър на пресконференция в Сингапур.

„Проблемът е истински. Имаме много доклади от пилоти за поява на дронове на ниска височина около летища. Това безспорно е истинска и растяща заплаха за гражданските въздухоплавателни съдове. Нужен ни е чувствителен подход към регулацията и прагматичен метод за наказание на тези, които не спазват правилата и представляват заплаха за всички останали”, допълни Тайлър.

Именно летенето с дронове около летища е най-голямото притеснение за международната асоциация. Друг проблемен въпрос са радиочестотите, които се използват за дистанционно управление на квадрикоптерите, да не се пресичат с комуникационните канали на самолетите. В края на миналата година властите в САЩ въведоха регистрационна система за гражданите, които притежават и управляват дронове. Крайният срок е този петък, след което следват глоби за нерегистрираните летящи устройства.

До тези мерки се стигна след няколко случая, в които дронове са възпрепятствали гасене на пожари и други мерки по извънредни ситуации. От друга страна, във Великобритания вече имаше няколко съобщени случая, в които квадрикоптери почти се сблъскват със самолети.

Дрон амфибия лети и плува под вода (ВИДЕО)

Учените от университета на Оукланд (Нова Зеландия) са разработили квадрокоптер, способен не само да лети, но и да се движи под вода. L...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...