Един интересен експеримент: "Това не са птици. Това са дронове, които ни наблюдават"

21974
Един интересен експеримент: "Това не са птици. Това са дронове, които ни наблюдават"
Снимка: iStock

Всеки се е заглеждал в накацалите по жиците птици и се е чудил какво правят там. Ами ако това не са живи същества, а дронове на американското правителство, които ни наблюдават. И ако зареждат върху жиците батериите си? Тази налудничава теория възниква през 2017 година, докато американецът Питър Макиндоу наблюдава участници в демонстрация в Мемфис, която се обявява в подкрепа на Тръмп и срещу марша за правата на жените. За Макиндоу тази ситуация е толкова абсурдна, че решава да направи нещо. Мъжът грабва една табела и изписва на нея първите думи, които му хрумват: Птиците не са истински ("Birds aren't real").

Макиндоу се слива с протестиращите и започва да крещи "Птиците не са истински". Един от участниците в демонстрацията го забелязва и заснема. Той го пита какво има предвид, а Макиндоу обяснява, че всяка една птица в небето е дрон, а самият той е част от група, която се бори срещу това и съществува от повече от 50 години.

Видеото набира популярност в социалните мрежи. Местните новинарски канали започват да разказват сериозно за конспиративна теория, според която всички птици в САЩ са дронове за наблюдение, а истинските птици са били напълно унищожени в периода между 1959 и 2001 година.

Да се посмеем на митовете и конспирациите 

Макиндоу е впечатлен от начина, по който лудата му идея се разпространява. Той решава да поддържа разказа за конспирацията, да се превърне в нейно лице и глас. В интернет и в интервюта той разказва все по-абсурдни истории. В началото целта е била да проследи как хората реагират на тази конспиративна теория. Но с годините "Птиците не са истински" се превръща в нещо повече.

Макиндоу разказва, че е израснал в много консервативно семейство, в което конспиративните теории и митове са били ежедневие. Този свят никога не го е карал да се чувства у дома и той винаги е реагирал с хумор. Вместо да се натъжава от заобикалящия го абсурд, той решава да му се присмее. Стотици хиляди млади хора вече следват движението на Макиндоу в TikTok и в Instagram. По думите му Макиндоу предлага начин да се справим със свят, който благодарение на интернет е пълен с информация, но и с много рискове - защото фалшиви новини и теории на конспирацията дебнат зад всеки ъгъл. С "Птиците не са истински" можете да ги разобличите като им се присмеете, казва 23-годишният младеж.

Движението се бори срещу фалшивите новини 

Поддръжници на идеята на Макиндоу има из цялата страна. Всички знаят, че тази конспиративна теория е измама, казва той самият. Но тя може да подтикне хората да предприемат активни действия срещу останалите конспиративни теории.

Движението е доста успешно, потвърди и "Ню Йорк Таймс" в началото на годината. Тогава протестиращи от "Птиците не са истински" се смесиха с участници в марш против абортите пред университета в Синсинати. Заговорниците на Макиндоу изказваха толкова абсурдни твърдения, че участниците в похода против абортите предпочетоха той да се разпадне, вместо да бъде свързван с "Птиците не са истински".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка