Ефективността на AstraZeneca: 79% според проучване

2391
Ефективността на AstraZeneca: 79% според проучване
Снимка: Getty Images/Guliver

Американско проучване установи, че ваксината на AstraZeneca е 79% ефективна без сериозни странични ефекти, пише вестник Ню Йорк Таймс, цитиран от БГНЕС.

Коронавирусната ваксина, разработена от AstraZeneca и Университета в Оксфорд, осигурява силна защита срещу Covid-19 и предоставя пълна защита срещу най-лошите резултати от болестта, като същевременно не причинява сериозни странични ефекти. Това са данните от мащабно клинично изпитание, проведено в САЩ.

Заключението може да помогне за укрепване на световното доверие във ваксината. Очаква се данните да бъдат взети предвид и в Съединените щати, където ваксината все още не е разрешена, но може се окаже и че не е необходима.

ЮАР продава 1 милион ваксини „AstraZeneca“

Властите на Южноафриканската република (ЮАР) са продали партида от 1 милион дози ваксина "AstraZeneca", която според тях е неефективна ...

Ако AstraZeneca въз основа на новите резултати получи разрешение за спешна употреба в САЩ, ваксината вероятно няма да се появи до май, когато федералните служители прогнозират, че трима други оторизирани производители на ваксини ще произвеждат достатъчно дози за всички възрастни в страната.

Съобщението идва в особено важен за AstraZeneca момент, когато няколко държави по-рано този месец прекъснаха за кратко ваксинацията с препарата заради опасения от възможни редки странични ефекти. Това стана последният от поредица проблеми за AstraZeneca, към която бе подкопано доверието както сред обществеността, така и сред представители на администрацията.

Повечето страни ще започнат отново да използват препарата, след като регулаторният орган на Европейския съюз заяви в четвъртък, че проверката е установила, че ваксината е безопасна. Независимо от това, скоростта, с която няколко нации преустановиха употребата на ваксината, отразява ясно отношението към нейната безопасност и ефективност, която рязко контрастира с доверието, което се проявява спрямо други ваксини.

AstraZeneca заяви в понеделник, че ще продължи да анализира новите данни и ще се подготви да кандидатства за спешно разрешение от американския регулатор по храните и лекарствата (FDA). Ваксината вече е разрешена в повече от 70 държави, но разрешението от FDA би било тласък за фирмата, пише още изданието.

Ваксината на "АстраЗенека" не съдържа свинско, става за мюсюлмани

Освен проблемите дали е безвредна, ваксината на „Астра Зенека“ трябва да доказва, че не съдържа съставки от свинско месо, к...

Проучването в САЩ набра участници и от Чили и Перу. Установено е, че ваксината на AstraZeneca е 79 % ефикасна за предотвратяване на симптоматични инфекции. Тя е особено подходяща за предотвратяване на тежко заболяване, със 100-процентова ефикасност в това отношение.

Общата ефикасност на препарата е по-висока от тази, наблюдавана в предишни клинични изпитвания на ваксината, въпреки че се използва по схема на дозиране, която може и да не е оптимална.

Изпитването не показа никакви сериозни странични ефекти, което е успокояващо. Европейският регулатор инициира неотдавна преглед на безопасността, след като няколко души в Европа получиха кръвни съсиреци и необичайно кървене малко след ваксинирането.

Беше установено, че ваксината не увеличава общия риск от образуване на кръвни съсиреци, но не може да се изключи възможността за връзка между ваксината и рядко усложнение, водещо до кървене в мозъка. В листовките на ваксината ще бъде добавен нов предупредителен текст, така че лекарите да следят за възможни индикации за такова заболяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com