Екстрадираха в САЩ предполагаем руски агент, задържан в Естония

2367
Екстрадираха в САЩ предполагаем руски агент, задържан в Естония
Снимка: iStock/Guliver

Съединените щати задържаха предполагаем руски разузнавач, екстрадиран от Естония, докато администрацията на Байдън се опитва да осъществи евентуална размяна на американски затворници в Русия, предаде АФП.

Вадим Коношченок беше арестуван в Естония в края на миналата година, когато се опитваше да пресече границата с Русия, пренасяйки полупроводници и произведени в САЩ боеприпаси за снайперски винтовки според повдигнатите срещу него обвинения. Твърди се, че той е бил централна фигура в контрабандна група от седем души, включваща петима руснаци и двама американци, които са действали "под ръководството на руските разузнавателни служби", за да се сдобият с американска електроника и други стоки, ограничени от американския експортен контрол, предаде БГНЕС.

Украйна арестува руски агент, помогнал за коригиране на огъня към Краматорск

Служители на контраразузнаването от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) са арестували агент на руските тайни служби, който е помогна...

Американски официални лица заявиха, че повече от половин тон боеприпаси с американски произход са били задържани или иззети в резултат на операцията срещу Коношченок. Той е заплашен с до 30 години затвор за заговор, нарушаване на контрола върху износа, контрабанда и пране на пари.

Твърди се, че Коношченок "е предоставил на Русия модерни, разработени в САЩ технологии и боеприпаси, за да ги използва при незаконното и непровокирано нахлуване в Украйна", заяви Андрю Адамс от Министерството на правосъдието на САЩ. 

Екстрадирането на Коношченко в САЩ се случва в момент, когато Вашингтон се опитва да договори връщането на американски граждани, задържани от Москва. Сред тях са Пол Уилън, служител по корпоративна сигурност, осъден от руски съд за шпионаж, и репортерът на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, който също е обвинен в шпионаж.

Bloomberg: Путин лично е одобрил ареста на американския журналист

Кирил Петков пред "Политико": Не знаехме, че битката с корупцията ще е директна борба с Москва

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви в интервю за "Политико", че България трябва да даде приор...

Съединените щати отричат някой от тях да е участвал в подобни действия, но водят преговори, за да разберат дали те могат да бъдат разменени за руснаци, които държат. "Имам сериозни намерения за размяна на затворници", заяви Байдън вчера във Финландия. "Сериозно смятам да направим всичко възможно, за да освободим американци, които са незаконно задържани в Русия или където и да било другаде. И този процес е в ход", каза той.

През декември миналата година Съединените щати размениха руския контрабандист на оръжие Виктор Бут за американската баскетболна звезда Бритни Грийнър, която месеци по-рано беше задържана в Русия по обвинения в употреба на наркотици.

Освободеният от САЩ Виктор Бут: В килията ми винаги висеше портрет на Путин

През април 2022 г. Русия освободи Тревор Рийд, бивш морски пехотинец, затворен две години по-рано за нападение над руски полицаи. По същото време Съединените щати освободиха руски пилот, хвърлен в затвора за трафик на наркотици.

"Кои могат да бъдат вербувани като руски агенти": Ето как Русия си купува политическо влияние

За да получи по-голяма подкрепа за своята политика, Русия явно планира да създаде нова платформа с международни участници. Това става...

САЩ държат и Александър Винник, руски перач на пари, екстрадиран от Гърция миналата година, и Владимир Дунаев, хакер, използвал зловреден софтуер за подкупи, екстрадиран от Южна Корея през 2021 г. Вашингтон настоява и за екстрадирането от Бразилия на Сергей Черкасов, предполагаем руски шпионин, който е посещавал висше училище във Вашингтон под дълбоко прикритие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...