Големият ден за САЩ и света

8877
Големият ден за САЩ и света

Днес е големият ден за САЩ и света.

Започва финалната права на президентската битка, която ще определи бъдещите намерения в международната политика и икономика, както и поведението на американците в ключовите световни конфликти.

Джордж Сорос е дарил 1 млн. долара за кампанията на Обама

Милиардерът-филантроп Джордж Сорос е дарил един милион долара за избирателната кампания на президента на САЩ Барак Обама и още 500 хиля...


На първия дебат днес в Денвър кандидатите ще обсъждат ролята на правителството в икономиката. Някои коментатори на Републиканската партия твърдят, че здравеопазването и данъчните политики на Барак Обама го правят „социалист”. Близо половината американци смятат, че терминът „социалист” описва добре или много добре Барак Обама.

По време на първичните избори Мит Ромни по един чудесен начин отказа да играе тази игра. Обама може и да е един „голям правителствен либерал” (фраза, която според британските наблюдатели е оксиморон), но той не е социалист. Ала не вярвайте на Ромни за това. Американският клон на Международната работническа лига (МРЛ) е съгласна с него.

Actualno.com ще ви запознае с анализа на Джон Макдермот от „Financial Times”:

Американците не одобряват политиката на Обама за Либия

Мнозинството американски гласоподаватели гледат с неодобрение на политиката на президента на САЩ Барак Обама в Либия, макар и да го пре...

В Мисури, където правя репортажа, няма много марксисти, но в рамките на трите часа, откакто съм в щата, се срещнах с двама. Брадли Родрик и Дейвид Мей са опънали масичка близо до Вашингтонския университет в Сейнт Луис, на която са подредили лични вещи и брошури. Сметнах, че ако някой знае дали Обама е социалист, то това са те.

„Разбира се, че не е,” обяснява Мей. „Нито демократите, нито републиканците представляват работническата класа”. И двете партии са срещу организирания труд, обяснява той, посочвайки като доказателство неотдавнашната трудна ситуация, възникнала между учителите в Чикаго и Рам Емануел, кмет на града и бивш началник на кабинета на Обама.

Америка е изправена пред икономическа криза, допълва Мей. „Хвърлени са толкова много пари за банките без кой знае какви резултати. Корпорациите имат милиарди долари в кеш в балансовите си отчети. Средният ръст на доходите е в стагнация. И двете партии зависят от милионерите за политически дарения”.

Всеки от тези възгледи дава основание за определения, но те едва ли имат нещо общо със стоте марксисти в Средния запад, които се събраха на последната среща на МРЛ. Американската левица никога не си е отивала по ред причини. Капитализмът е бил успешен в Америка, как ли пък не. Още една революция е малко вероятна за държава, която води началото си от най-успешната страна в света. Но друга възможна причина е това, че в крайна сметка някои от възгледите ѝ не са толкова крайни.

Всъщност, изглежда че само в Америка социалистите не са истински социалисти. В гимназията Родрик е бил републиканец, а през 2008 г. е гласувал за Обама. „Направих крачка вляво и не съм спирал”. Разочаровал се, когато видял „списъка с постиженията на администрацията” на междинните избори през 2010 г. „Не бях особено въодушевен от договора СТАРТ и удължения срок на плана за орязване на данъците от времето на Буш, затова започнах да чета Маркс и Ленин.

Мит Ромни обвини политиката на Обама за хаоса в Близкия изток

Кандидатът за висшия пост в Белия дом Мит Ромни поднови нападките си относно външната политика на Барак Обама, като обвини президента в...

Мей, тридесетгодишен и „с няколко години” по-възрастен от Родрик, също си има своя история за смяната на политическите възгледи. Баща му бил машиностроител и компанията му била купена от Сименс, които, по думите му, превърнали работата на баща му в странстваща заетост на половин работно време. „Бях на 16, по това време НАФТА тъкмо беше влязла в сила и всички ми казваха, че в свободната търговия има смисъл”.

Преди година човек трудно би си въобразил, че недоволството на американската левица, изразено с протестите, по-известни като „Окупирай Уолстрийт”, ще повлияят на предизборната стратегия на Обама, а вероятно и на успеха му. Възможно е било той да бъде доведен до крайността на своята партия по подобен, макар не толкова явен начин, както това стана с републиканците и Чаеното парти. Родрик и Мей са били част от протестите в Сейнт Луис. Дванадесет месеца по-късно, по думите на Родрик, „апатията е голяма”. Подготвяйки отговор на възможните варианти на въпроса „Социалист ли сте?”, Обама вероятно може да е благодарен, че няма да разочарова мнозина, ако отговори: „Разбира се, че не, аз съм американец”.

От редакцията:

Обама vs. Ромни: къде да гледаш на живо?

Официално дебатът започва в 21.00 ч. в Денвър, модератор ще бъде Джим Лерър, водещ на NewsHour по PBS. Продължителността на сблъсъка трябва да е 90 минути.

Най-лесният начин да гледате дебата е в YouTube. В официално съобщение компанията казва, че започва прякото си излъчване в 3.00 ч. през нощта българско време. YouTube ще предава следващите два президентски дебата, както и насроченият за 11 октомври сблъсък между вицепрезидентите Джо Байдън и Пол Райън.

YouTube ще си партнира с ABC News, Al Jazeera English, BuzzFeed, New York Times и Wall Street Journal, за да представи допълнителни коментари и анализи в реално време.

Чавес ще "гласува" за Обама

Президентът на Венецуела Уго Чавес заяви, че ако беше гражданин на САЩ би гласувал за Барак Обама на предстоящите президентски избори...

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com