Хаити: терор, убийства, линч и насилие

2329
Хаити: терор, убийства, линч и насилие
Снимка: Getty Images

Хаити отдавна страда от враждуващите престъпни кланове в страната. По данни на хаитянските власти през първото тримесечие на 2023-а година загиналите са 815, 637 души са били отвлечени. Сблъсъците между противниковите групи са постоянни, както и протестните акции и грабежите. Жените и момичетата стават жертва на изнасилвания, пътуванията в страната не се препоръчват.

Поради това генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя международни сили да се намесят спешно, за да ограничат ескалиращото насилие на бандите - несигурността в столицата Порт о Пренс е като в държава, намираща във въоръжен конфликт, посочи Гутериш.

Местната полиция не може да се справи

ООН: Контрабандата на оръжия подхранва насилието в Хаити

По-сложни и висококалибрени оръжия се доставят незаконно в Хаити, където насилието е достигнало нива, невиждани от десетилетия, предупр...

Хаити е най-бедната американска държава. Наред с честите природни катастрофи, хората страдат от корупция, глад и болести. По молба на министър-председателя Ариел Хенри и на правителството ръководителят на ООН се обяви за международна мисия, за да се сложи край на кризата. Но нито САЩ, които са били обект на критики заради свои по-раншни интервенции в Хаити, нито Канада проявиха интерес да оглавят мисията.

Силите за сигурност на Хаити не са в състояние сами да овладеят ситуацията. "От началото на 2023-а година 22 полицаи са били убити от бандите", каза Гутериш. Служителите на националната полиция постоянно са обект на атентати, много от тях дезертират и бягат в чужбина.

Бандите - с все повече власт

След убийството на президента Жовенел Моиз през ули 2021-а година клановете в Хаити стават все по-мощни и използват все повече насилие. В момента премиерът Ариел Хенри е начело на преходно правителство, президентският пост е вакантен. По данни на хаитянските власти големите кланове са седем, в тях членуват 200 групировки.

Полицейски протест в Хаити след шестима убити полицаи

Протестиращи полицаи и граждани преминаха през хаитянската столица Порт-о-Пренс, за да демонстрират срещу множеството убийства на полиц...

През декември ООН излязоха с преценката, че бруталните групи контролират 60 процента от Порт о Пренс. Местното население обаче твърди, че цялата столица е в ръцете на клановете.

То на свой ред прилага насилие спрямо членовете на бандите - 13 техни предполагаеми членове са били изгорени живи в понеделник, по данни на медиите. Преди това в околностите на столицата се стигна до нощна престрелка, която принуди стотици семейства да се впуснат в бягство.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com