Хакерите зад международната кибератака искат 70 милиона долара откуп

1913
Хакерите зад международната кибератака искат 70 милиона долара откуп
Снимка: iStock/Guliver

Хакерите зад огромната рансъмуер атака заявиха късно снощи в своя блог, че искат 70 милиона долара в биткойни, за да публикуват публично това, което те наричат "универсален декриптор", съобщава "Дойче Веле".

Фирмата Kaseya, която помага на фирмите дистанционно да управляват своята ИТ инфраструктура, пострада в петък при атака, за която се смята, че е извършена от свързаната с Русия банда за киберпрестъпност REvil. Атаката зарази стотици компании в поне 17 държави. Групата е най-известна със скорошната атака срещу цеховете за преработка на месо JBS. В този случай REvil успя да измъкне 11 милиона долара от фирмата с рансъмуер плащане.

Кибератака срещу банковия сектор в Германия

Банковият сектор и критичната инфраструктура в Германия са станали обект на масивна кибератака. Това съобщава „Билд“, позов...

В събота президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще има отговор, ако разследванията установят, че Кремъл е свързан по някакъв начин.

Кои компании бяха засегнати в тази последна атака за откуп?

Базираната в Маями фирма Kaseya заяви, че широк спектър от малки предприятия – между които за финансови услуги, пътувания и развлечения, и публичните агенции на всички континенти - са били засегнати в тази последна рансъмуер атака.

В Швеция веригата за хранителни стоки Coop заяви, че по-голямата част от 800-те ѝ магазина са затворени в неделя за втори ден, тъй като доставчикът на техните касови апарати не работи. Аптечна верига, верига бензиностанции, държавната железница и обществената телевизия SVT също бяха компрометирани.

В Германия информационната агенция DPA съобщи, че неназована компания за ИТ услуги смята, че няколко хиляди нейни клиенти са били засегнати от тази атака. Две големи холандски ИТ фирми, VelzArt и Hoppenbrouwer Techniek, също съобщиха за проблеми.

Хакери откраднаха паролите на 26 милиона потребители

Едни от най-популярните сайтове и платформи като Amazon, Netflix, Facebook и други станаха жертва на масирана хакерска атака, пише Метр...

Изпълнителният директор на Kaseya Фред Вокола заяви, че според него броят на жертвите е почти хиляди, като отбеляза, че това са предимно малки предприятия като "стоматологични кабинети, архитектурни фирми, центрове за пластична хирургия, библиотеки и други подобни."

Вокола добави, че само между 50 и 60 от 37 000 клиенти на компанията са били компрометирани от REvil. Kaseya е наела фирмата за киберсигурност Mandiant, която да разследва атаката.

Въпреки че главният изпълнителен директор не даде подробности за хакването, Вокола каза, че атаката не се основава на фишинг и че нивото на изпипаност е "изключително".

От атакуваните системи 70% са управлявани от доставчици на услуги, които използват VSA софтуера на Kaseya за управление на множество клиенти. Този софтуер автоматизира инсталирането на актуализации на защитата и управлява резервни копия и други основни функции. Понастоящем Kaseya смята, че REvil не просто е нарушил кода ѝ, но вероятно е използвал уязвимости в софтуера на трети страни.

Какви са реакциите на тази последна рансъмуер атака?

Хакери откраднали 26 млн. пароли за акаунти в Apple, Amazon, Facebook и Netflix

Експерти по киберсигурност съобщиха за откраднати данни, съдържащи 26 милиона пароли за популярни уебсайтове, между които Amazon, Faceb...

ФБР заяви в изявление, че разследва, но мащабът на кибератаката „може да направи така, че да не можем да отговорим на всяка жертва поотделно“.

Американският заместник-съветник по националната сигурност Ан Нойбергер заяви, че Байдън "е насочил всички ресурси на правителството за разследване на този инцидент" и призова всеки, който смята, че техните системи са компрометирани, да се свърже с ФБР.

Експертът по киберсигурност Дмитрий Алперович от мозъчния тръст Silverado Policy Accelerator заяви, че не вярва в участие на Кремъл; по-скоро атаката показва, че руските власти "все още не са предприели действия" за спирането на рансъмуер-банди, работещи на руска земя.

Най-сериозните рансъмуер-банди оперират в рамките на Русия или в приятелски на нея държави. Те са толерирани от руските власти и понякога работят със службите за сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка