И в новия доклад на САЩ не става ясно от къде произхожда коронавирусът

4190
И в новия доклад на САЩ не става ясно от къде произхожда коронавирусът
Снимка: iStock

Новият доклад на американските тайни служби отново не дава окончателно заключение дали коронавирусът е произлязал по естествен път или чрез изтичане от лаборатория. Причината според източници на "Уолстрийт Джърнъл", е липсата на желание, от страна на Китай, да даде подробна информация по случая. Според изданието, на САЩ са били отказани лабораторни записи, геномни проби и други данни, които биха могли да дадат допълнително осветление за произхода на вируса. 

Вчера (24 август) Американският президент получи от тайните служби доклад за произхода на коронавируса. Байдън постави на тайните служби срок от 90 дни, в който отново да разследват въпроса и да представят своя доклад. Това се налаожи заради липсата на единно становище в разузнавателната общност. В началото на месеца беше представен доклад, в който се посочва, че според две от спецслужбите коронавирусът е предаден на хората от животни, а според третата той е с лабораторен произход.

СЗО: Нулевият пациент може да е лабораторен работник, заразен от прилеп

Нулевият COVID пациент може би все пак е бил лабораторен работник от Ухан, заразен от прилеп. Това призна ръководителят на СЗО, след ка...

От становището на президента става ясно, че поне част от американските тайни служби споделят съмнението за евентуален инцидент в лабораторията в Ухан, при който вирусът вероятно е бил "изпуснат" навън. Въпросното съмнение бе допълнително подхранено "Уолстрийт Джърнъл" по въпроса. В изданието си вестникът се позова на доклад на американските тайни служби, че още през ноември 2019 трима служители на института в Ухан са имали симптоми на Ковид-19 и са били толкова болни, че се наложило да бъдат приети в болница. Китай съобщи за първите случаи на заболяване с новия коронавирус в края на 2019.

Китай отхвърля всички обвинения

Обвиненията, че Китай съзнателно или несъзнателно е причинил световната пандемия от Ковид-19 многократно бяха изказвани от предишния американски президент Доналд Тръмп и от неговия външен министър Майк Помпео. И двамата твърдяха, че разполагат с информации, според които вирусът е бил "изпуснат" от лаборатория на Института по вирусология в Ухан. Тръмп тогава беше казал, че е възможно да е станала "ужасяваща грешка". "Навярно от некомпетентност, някой е бил просто много глупав", заяви тогава Тръмп. От американска страна обаче не бяха представени доказателства в подкрепа на тези съмнения, пише "Дойче Веле".

Китай тогава категорично отхвърли всички подобни обвинения. И сега китайското посолство в САЩ отново реагира остро на обявеното от президента Байдън ново разследване. "Някои политически сили се стараят да докажат политическа манипулация и нечия вина", се казва в становище на посолството, публикувано на неговия сайт. Китай от своя страна настоява да се проучат обстойно всички ранни случаи на инфекция с коронавирус в целия свят, както и всички места и лаборатории, където евентуално са били правени сходни проучвания.

Заради произхода на коронавируса: Може ли САЩ и Китай да стигнат до голям конфликт?

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна в Кувейт с директора на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейес...

Американският президент Байдън изрази недоволство, че в първите месеци на пандемията - т.е още по времето на мандата на Тръмп - американските инспектори не са получили достъп до китайския институт, за да могат на място да проучат съмненията за "лабораторна грешка". Този пропуск, според Байдън, "ще възпрепятства всички следващи разследвания".

Какво казва СЗО по въпроса?

В цял свят бяха положени големи усилия да се разкрие произходът на опустошителната пандемия от коронавирус. Според студия на Световната здравна организация (СЗО), вирусът навярно е прескочил от прилеп или от някое люспесто животни върху човека. Теорията за това, че вирусът е бил "изпуснат от лаборатория", експертите на СЗО окачествиха като "крайно невероятна".

САЩ обаче изказаха съмнения относно качеството на направените проучвания от СЗО и настояха за нови разследвания. Американската страна обвини Китай в опити за оказване на прекомерно влияние над учените на СЗО, участвали в проверката. Беше изразено и подозрението, че Пекин е контролирал въпросната проверка и е ограничавал действията на чуждестранния екип от експерти. На тях не им бил даден достъп до пълния обем от оригинални данни и лабораторни проби. Екипът от учени на СЗО беше допуснат в Ухан със закъснение от няколко месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com