Идването на Байдън - надежда за Иран и Венецуела по отношение на петрола

3243
Идването на Байдън - надежда за Иран и Венецуела по отношение на петрола
Снимка: Getty Images

Новоизбранията за президент на Съединените щати Джо Байдън проявява интерес към многостранна дипломация, подобна на предишните кандидати на Демократическата партия. Това може да означава евентуална възможност за Иран и Венецуела като членове на ОПЕК да се измъкнат от санкциите на Вашингтон и да започнат отново да добиват петрол, пише Reuters, цитирани от БГНЕС.

Иран този път може да включи партньорски подход между Вашингтон и Европа, подобно на сделката, сключена по време на управлението на Обама.

ОПЕК може да съкрати производството на петрол

Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК обсъждат възможността за по-значително намаляване на производството на петрол поради увеличаван...

Във Венецуела смятат, че Байдън ще продължи да подкрепя санкциите, за да окаже натиск върху режима на президента Николас Мадуро, но може да увеличи дипломатическите усилия за излизане на безизходицата чрез преговори за нови избори или споделяне на властта с опозицията.

Едностранните санкции на президента Доналд Тръмп срещу двете страни доведоха до загуба от около 3 милиона барела суров петрол на ден на международните пазари, което е малко повече от 3% от световните доставки, пише изданието. Възстановяването на добива може да доведе до спад на цените на суровия петрол.

От предизборния щаб на Байдън не са описали подробно как би подходила новата администрация към тези проблеми. Очакванията са действията на Байдън като президент да бъдат в услуга на постигане на умерена цена на петрола на световните пазари. Всеки президент на САЩ се нуждае от гориво на достъпни цени за потребителите. А за Байдън цената ще трябва да бъде достатъчно висока, за да направи конкурентни алтернативите на чиста енергия в подкрепа на амбициозния му климатичен план.

Тръмп беше по-ангажиран с Организацията на страните износителки на петрол, отколкото повечето от неговите предшественици. Коментира се, че със своите туитове и телефонни обаждания е оказвал влияние върху политиката на ОПЕК, спорейки, че цената на нефта е достатъчно ниска за потребителите и достатъчно висока за производителите. Наложените от него санкции отслабиха влиянието на "ястребите" в ОПЕК върху Венецуела и Иран в рамките на групата, премахвайки две големи исторически препятствия пред провашингтонската политика на ОПЕК.

Прогноза: След 2030 г. настъпва краят на „петролната ера”

Френската петролна компания „Total” прогнозира край на "петролната ера" след 2030 г., съобщава агенция „Блумбърг&rdqu...

На Байдън му липсва близката комуникация, която Тръмп поддържаше с фактическия лидера на Саудитска Арабия престолонаследника Мохамед бин Салман.

Администрацията на Байдън ще се опита да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата, от което Тръмп се оттегли с аргумента, че не е в интерес на американската икономика.

Байдън обеща до 2050 г. да намали емисиите в САЩ до нетна нула, включително чрез намаляване на емисиите от енергетиката до нула до 2035 г. - цел, която ще бъде трудно да се постигне без мнозинство на демократите в Конгреса.

Според Байдън, изменението на климата е екзистенциална заплаха за планетата и преходът от изкопаеми горива може да бъде икономическа възможност, ако САЩ се движат достатъчно бързо, за да станат лидер в технологиите за чиста енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка