Играе ли ФБР в полза на Джо и Хънтър Байдън? Републиканец изнесе любопитни данни

4918
Играе ли ФБР в полза на Джо и Хънтър Байдън? Републиканец изнесе любопитни данни
Снимка: Getty Images/Guliver

Федералното бюро за разследване (ФБР) е поддържало повече от 40 поверителни източника по различни криминални въпроси, свързани със семейство Байдън, включително американския държавен глава Джо Байдън - още от времето, когато е бил вицепрезидент при Барак Обама.

Това съобщи Fox News, позовавайки се на информация, получена от сенатор Чък Грасли - републиканец от Айова. Поверителните източници "са предоставяли на ФБР информация за престъпления, свързани с Джо Байдън, Джеймс Байдън и Хънтър Байдън". Множество офиси на ФБР в цялата страна са се занимавали с данните.

Още: Хънтър Байдън застава пред съда, пледира невинен

ФБР във Вашингтон пази Байдън?

Но Грасли научава, че работна група на ФБР в рамките на офиса във Вашингтон се е опитвала, а в някои случаи и с успешен завършек, да прекрати докладването и информацията от тези източници. Той твърди, че офисът фалшиво е дискредитирал информацията като чуждестранна дезинформация. Тези усилия "доведоха до прекратяване на разследващата дейност", посочва Грасли, цитиран от републикански настроената медия Fox.

Въпреки тези усилия на работната група на ФБР обаче поне в един случай поверителният човешки източник и неговата информация са били проверени от няколко американски прокуратури, които не са открили "никакви съвпадения с известни източници на руска дезинформация", добавя Грасли.

Разкритията бяха изложени в писмо, което той написа до главния прокурор Мерик Гарланд и директора на ФБР Кристофър Рей късно вечерта във вторник.

Още: Наркотици, оръжия и неплатени данъци: Ще има ново обвинение срещу сина на Джо Байдън

"Политическа пристрастност"

"Въз основа на информацията, предоставена на моя офис в продължение на години от множество достоверни информатори, изглежда, че в Министерството на правосъдието и ФБР има усилия за прекратяване на разследващата дейност, свързана със семейство Байдън", пише Грасли до Гарланд и Рей.

Снимка: Хънтър Байдън, Getty Images

"Подобни решения сочат за значителна политическа пристрастност, заразяваща вземането на решения не само от главния прокурор и директора на ФБР, но и от редовите агенти и прокурори", аргументира се той.

"Същественият въпрос, на който трябва да се отговори, е следният: разследвало ли е ФБР информацията или я е затворило?" Грасли пише, като отбелязва, че ако тези източници са били "неправомерно закрити, това не би било нещо необичайно за ФБР".

Още: Съдия се намеси, синът на Байдън може да влезе в затвора

"Украинската афера"

Един от въпросните критични източници е свързан с твърдението за престъпна схема за подкупи между тогавашния вицепрезидент Джо Байдън, сина му Хънтър Байдън и основателя и главен изпълнителен директор на украинската фирма за природен газ "Бурисма Холдингс" Николай Злочевски.

Още: Разследването срещу Хънтър Байдън по "Украинската афера": От ФБР изтекоха нови подробности

Хънтър Байдън потвърди, че е обект на разследване за данъчни измами през 2020 – малко след като баща му стана президент. Всичко започна именно през 2020 г., когато украинският депутат Андрей Деркач публикува аудиозапис от 2015-2016, в който се предполага, че се чуват гласовете на Джо Байдън (тогава вицепрезидент при Барак Обама) и предишния украински президент Петро Порошенко. Твърдеше се, че заедно с държавния секретар Джон Кери те обсъждат предложение на Байдън за 1 млрд. долара помощ за Украйна при оставката на генералния прокурор Виктор Шокин. Шокин разследваше дейността на най-голямата украинска частна нефтогазова компания Burisma, в чийто Съвет на директорите беше Хънтър Байдън. Той заемаше тази длъжност от 2014 до изтичането на мандата му през 2019, като според информацията е получавал по 50 хил. долара месечно, без дори да притежава нужното образование и опит за сектора.

"Ако имате ново правителство и нов главен прокурор, аз ще бъда готов публично да подпиша помощ за милиард долара", казва в записите гласът, приличащ на този на Байдън. В отговор Порошенко предлага на тази длъжност съратника си Юрий Луценко.

Компанията Burisma беше подозирана в пране на пари, укриване на данъци и злоупотреби с държавни средства. Шокин обаче не успя да завърши разследването – през есента на 2016 г. той беше сменен именно от Луценко след промени в законодателството на Украйна, тъй като Луценко нямаше юридическо образование. Администрацията на Барак Обама одобри 1 милиард долара за Украйна три месеца след като Шокин бе свален от поста си заради обвинения в корупция.

Припомняме, че темата предизвика огромен обществен и политически отзвук и доведе до процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп, оказала се неуспешна. В разгара на кампанията за президентските избори в САЩ той искаше украинските власти да разследват Хънтър Байдън.

Още: "10 млн. долара и татко ще се погрижи": Замесиха Джо Байдън и сина му в нова украинска афера

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com