Импийчмънт на президента Доналд Тръмп, възможно ли е? (ВИДЕО)

4793
Импийчмънт на президента Доналд Тръмп, възможно ли е? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Във вторник 24 септември председателят на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси обяви началото на разследване за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. В историята на Съединените щати само срещу двама президенти е започвана такава процедура, и двамата са останали на поста си.

Разследването трябва да провери дали Доналд Тръмп е оказал натиск върху Украйна, за да я накара да злепостави бившия вицепрезидент Джо Байдън - фаворит на демократите за негов съперник на изборите през 2020 г.?  Всичко започна със съобщение на "Washington post" за блокирани 400 милиона долара за Украйна. Според анонимен сигнал, в телефонен разговор между Тръмп и Володимир Зеленски, американският президент е използвал парите, като разменна монета срещу начало на разследване в Украйна срещу сина на Джо Байдън.

"Действията на Тръмп разкриха позорния факт, че президентът се е отметнал от своята клетва, предател е националната ни сигурност и е предал целостта на нашите избори", заяви във вторник Пелоси в телевизионно обръщение. "Ето защо днес обявявам, че Камарата на представителите стартира официално разследване за импийчмънт." Цялото изявление на Пелоси можете да видите в следващото видео.

Тръмп реагира на съобщението, колоритно го описвайки като "най-разрушителния лов на вещици на всички времена" и обвини Демократите, че са се съсредоточили върху партийните си различия, за да навредят на него и на Републиканците, вместо да се занимават със законодателството.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също коментира казуса. По думите му има само един човек, който може да оказва натиск върху него и това е 6-годишния му син.

Белият дом обяви, че ще даде на Конгреса разпечатката на въпросния разговор между президента Доналд Тръмп и украинския му колега Владимир Зеленски. Администрацията ще се опита да докаже, че служителят на разузнаването, подал сигнала за обезпокоителното поведение на президента на САЩ, е действал в рамките на злонамерена кампания срещу него.

Служителят, подал сигнала, остава анонимен, но според FOX news вече има екип от адвокати, сред които и един от най-известните правни съветници на Хилари Клинтън на изборите през 2016 година. Очаква се той да даде показания по случая пред Конгреса.

Реакции и коментари

Сенатската комисия по разузнаването, водена от Ричард Бър от Северна Каролина, започна разследване на обвиненията и даде да се разбере, че иска да чуе показанията на разобличителя, подал жалба срещу Тръмп.

Не е ясно как процедурата ще се отрази на изборите, кандидатурата на Джо Байдън и нагласите на американците, затова има колебания сред демократите.

Не всички демократи подкрепят процедурата по импийчмънт. Конгресмен Джеф Ван Дрю от Ню Джърси заяви, че евентуално разследване за импийчмънт ще отвлече вниманието от законодателните приоритети на демократите и ще задълбочи политическото разделение в страната.

След началото на скандала в понеделник, преди изявлението на Пелоси, републиканците очевидно не се втурнаха да подкрепят президента, отбелязва в. "New York Times" в редакционна статия.

Кола се блъсна в имот на Доналд Тръмп (СНИМКИ)

Черен мерцедес катастрофира в централния вход на сграда на президента Доналд Тръмп, съобщава NBC. Засега няма индикации, че става дума ...

След месеци и дори години, през които наблюдаваме как Тръмп се държи, сякаш не отговаря пред никого, много конгресмени изглежда изпитват почти облекчение, че моментът за финален сблъсък е настъпил. Сега те трябва да подходят към въпроса внимателно. Залозите никога не са били толкова високи, отбелязва вестникът.

Обявяването на началото на процедурата по импийчмънт на Тръмп е пресичане на Рубикон. Никой не знае докъде ще ни отведе това, подчертава в. "Washington Post".

Импийчмънтът е рядко срещана, драматична ескалация, пълна с политически рискове - особено в страна, която вече изпитва дълбоки разделения по отношение на този президент, отбелязва британският в. "The Guardian".

Как работи процедурата по импийчмънт?

Процесът

Осъдиха китайка, проникнала с лъжа в имението на Доналд Тръмп във Флорида

Съд във Флорида намери за виновна китайката, която беше арестувана в имението на Доналд Тръмп в Слънчевия щат през март, предаде БГНЕС,...

Правото на импийчмънт на държавни служители е гарантирано в Конституцията на САЩ, член 1, раздели 2 и 3 и в член II, раздел 4. Според Конституцията на САЩ, единственият орган, който има право да отстранява от длъжност е Камарата на представителите.

Импийчмънтът е процедура в три стъпки, започваща с разследване в Конгреса, което най-често започва в съдебната комисия на Камарата, но може да бъде инициирано от друг орган като Сенатската комисия по съдебната власт. Във вторник Пелоси се срещна с ръководителите на шест комисии в Конгреса и се смята, че срещата е проведена, за да се реши коя от тях ще проведе предварителното разследване.

След това Камарата на представителите провежда гласуване за импийчмънт, което изисква обикновено мнозинство. Ако гласуването е положително, служителят се смята за импийчнат, но това все още не води до отстраняването му от длъжност.

След това чиновникът трябва да бъде съден пред Сената. Ако мнозинството от две трети от сенаторите гласува в полза на импийчмънта, длъжностното лице трябва да бъде отстранено от длъжност. Вицепрезидентът председателства повечето съдебни процеси за импийчмънт, но в случай на процес на импийчмънт на президента, вицепрезидентът не се смята за безпристрастен и затова председателства върховен съдия.

Основанията

Доналд Тръмп уволни Джон Болтън

Американският президент Доналд Тръмп е поискал и получил оставката на съветника си по националната сигурност Джон Болтън. ....I aske...

Според Конституцията на САЩ, избраните служители могат да бъдат отстранявани заради „Измяна, подкуп или други сериозни престъпления.“ Конгресът на САЩ очерта три основни типа поведение, които попадат в тази категория, но списъкът не се счита за изчерпателен. Това са: превишаване или злоупотреба с правомощията на службата; поведение, несъвместимо с функцията и целта на длъжността; и използване на позицията с неправилна цел или за лична изгода.

Вероятно Демократите ще използват клаузата за държавна измяна срещу Тръмп, като се имат предвид твърденията на Пелоси за „предателство на националната сигурност“.

Не всяко престъпление се счита за основание за импийчмънт. През 1974 г. Комисията по съдебната власт отхвърли обвиненията в данъчни измами срещу президента на САЩ Ричард Никсън, като заяви, че „е свързано с личното поведение на президента, а не с злоупотреба с власт като президент“.

Кой може да бъде импийчван?

Конституцията на САЩ гласи, че президентът, вицепрезидентът и "държавните служители на Съединените щати" могат да бъдат подложени на процедура на импийчмънт. Конституцията не уточнява кой може да бъде квалифициран като "държавен служител". Най-честите обекти на импийчмънт са федералните съдии.

Доналд Тръмп стана дядо за 10-и път. Вижте снимка на бебето!

Американският президент Доналд Тръмп стана дядо за 10-и път, съобщава АФП. Съпругата на сина му Ерик – Лара, роди момиченце, а ба...

Законодателите не се считат за "държавни служители" и поради това не попадат под тази процедура.

Кой е бил нарушител?

Само 19 държавни служители са били обвинени и 8 са отстранени от длъжност през цялата история на Съединените щати. От тези 19, 15 са федерални съдии, а от тях 8 са отстранени от длъжност.

Двама американски президенти бяха също подложени на процедурата: Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. И двата импийчмънта обаче не минаха през Сената и двамата президенти останаха на поста си. Един конкретен случай обаче се откроява, тъй като Никсън е подал оставка преди да започне процедурата по импийчмънт. Смята се, че процедурата по импийчмънтът му най-вероятно е приключила с присъда и отстраняване от длъжност.

В този случай мнозина смятат, че той е американският президент, който се е доближил в най-голяма степен до действителна присъда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com