Канада спира ваксинацията с „AstraZeneca“ за лица до 55 години

2329
Канада спира ваксинацията с  „AstraZeneca“ за лица до 55 години
Снимка: Getty Images/Guliver

Националният консултативен комитет на Канада по имунизация препоръча на Министерството на здравеопазването на северноамериканската държава да спре ваксинацията на населението под 55 години с ваксина, разработена от британско-шведската компания „AstraZeneca“ и университета в Оксфорд, тъй като е необходимо внимателно проучване данните за образуването на кръвни съсиреци в големи съдове в нарушение на съсирването на кръвта при ваксинирани, се посочва на уебсайта на канадското министерство на здравеопазването, съобщава ТАСС.

„Националният консултативен комитет по имунизация на Канада в момента препоръчва да не се използва ваксината „AstraZeneca“ срещу COVID-19 при лица на възраст под 55 години“, се казва в документа. Той уточнява, че това се дължи на проучването на получените данни за образуването на кръвни съсиреци в големи съдове в нарушение на съсирването на кръвта при ваксинирани.

Ваксината на AstraZeneca е с ново име

Ваксината срещу COVID-19 на англо-шведската компания AstraZeneca е преименувана на Vaxzevria на 25 март, според уебсайта на европейскат...

Експертите на комитета изучават информация, че в Европа са открити няколко подобни случая, предимно сред жени, при ваксинираните във възрастовата група до 55 години. Промените настъпват 4-16 дни след ваксинацията. В Канада, както следва от съобщението, подобни случаи все още не са регистрирани.

По-рано в понеделник CBC съобщи, че канадският национален консултативен комитет по имунизацията ще реши да спре ваксинирането на популации под 55 години с „AstraZeneca“, но не даде подробности.

На 1 март комисията препоръча на Министерството на здравеопазването на страната да спре употребата на ваксината „AstraZeneca“ при хора на възраст над 65 години поради "ограничена в момента информация относно нейната ефективност за тази възрастова група", но на 16 март оттегли тази препоръка. Специалистите от отдела дават препоръки на канадските власти относно използването на всички ваксини, одобрени от Министерството на здравеопазването.

На 14 декември миналата година в Канада започна ваксинация на населението. В момента в страната се предлагат ваксини от американските компании „Pfizer“, „Moderna“, „Johnson&Johnson“ и британско-шведската „AstraZeneca“.

За още случаи с тромби при ваксинирани с AstraZeneca съобщи Германия

Медицинският регулатор в Германия съобщи днес, че е получил данни за 21 случая с необичайни тромби у хора, ваксинирани наскоро с препар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ въвежда нови правила за храната в училище: Ето какво ограничава

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com