Канадски лекари се противопоставиха на здравния данък за неваксинираните срещу COVID

3371
Канадски лекари се противопоставиха на здравния данък за неваксинираните срещу COVID
Снимка: iStock

Сдружение от 500 лекари от канадската провинция Квебек се обявиха против здравния данък за неваксинираните жители, който властите въвеждат. Както по-рано съобщихме премиерът на провинцията обяви, че Квевек ще бъде първата област в Канада, която ще накаже финансово неваксинираните лица срещу COVID-19. Така всеки, който не е съгласен да получи поне една доза през следващите няколко седмици, ще трябва да плати "значителна" сума, по думите на премиера Франсоа Лего.

Според лекарите от организацията Médecins québécois pour le régime public обаче настоящият недостиг на персонал и останалите проблеми в здравеопазването се дължат на „хронично недофинансиране“ през последните десетилетия, а не на неваксинираното население, съобщава La Presse.

Неваксинирани няма да могат да напускат Канада

Всички чуждестранни граждани, които пребивават временно на територията на Канада и които са влезли в страната неваксинирани или частичн...

Вместо да налагаме допълнителен данък, трябва да подобрим здравната система, твърди д-р Изабел Льоблан от сдружението. Може ли това да се случи достатъчно бързо, за да окаже влияние върху настоящата ситуация? Да, отговаря тя. „Това можеше да бъде решено още преди 20 месеца“, твърди тя и допълва: „Предоставянето на по-добри условия на труд за здравния персонал може да има по-непосредствено въздействие върху системата отколкото нов здравен данък“.

Същевременно от управата на Медицинския колеж в Квебек не пожелаха да коментират пред изданието новия здравен данък. Въпреки това пиарът на колежа Лесли Лабранш, заяви, че ваксинацията е „супер важна“, но преди това трябва да стане ясен портретът на неваксинираните. „Преди да накажем с данък неваксинираните, трябва да имаме портрет на това население“, смята тя. И напомни, че докато някои хора отказват ваксинация по избор или убеждение, то други просто нямат достъп до нея, визирайки бездомните и хора в тежко материално положение. Много хора според нея биха могли да бъдат убедени чрез персонализиран подход вместо да бъде налаган данък, който ще издигне стена между тази категория от населението и здравеопазването.

Когато ежедневното оцеляване е на преден план и не знаете какво ще ядете или къде ще спите при -30°C, адекватната защита с ваксини не ви е първа грижа, казва и Боромир Вале Доре, координатор на Réseau SOLIDARITÉ Itinérance du Québec. За да направи ваксинацията по-достъпна за тези хора, той предлага кампанията да продължи чрез мобилни центрове из цялата провинция.

От своя страна властите на Квебек в лицето на министъра на финансите Ерик Жирар обявиха, че засега въпросът дали бездомното население ще е изключено от новия здравен данък за неваксинирани не е решен.

Военни оспорват задължителните ваксини във Федералния съд в Канада

Федералният съд на Канада изслушва днес четирима военнослужещи от въоръжените сили на страната, които водят дело заради предприети срещ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com