Кисинджър предупреди Байдън: Конфликтът между САЩ и Китай може да прерастне във война

3886
Кисинджър предупреди Байдън: Конфликтът между САЩ и Китай може да прерастне във война

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви, че идващата администрация на Байдън трябва да действа бързо за възстановяване на линиите за комуникация с Китай, които са се разпаднали през годините на Тръмп или ще рискуват криза, която може да прерасне във военен конфликт. За това съобщава БГНЕС.

„Ако няма някаква основа за някакви съвместни действия, светът ще попадне в катастрофа, сравнима с Първата световна война“, каза Кисинджър по време на откриващата сесия на форума за нова икономика Блумбърг . Той каза, че военните технологии, които се предлагат днес, ще направят подобна криза „дори по-трудна за контролиране“ от тези от предишни епохи.

„Америка и Китай сега все повече се насочват към конфронтация и провеждат своята дипломация по конфронтационен начин“, каза 97-годишният Кисинджър в интервю за главния редактор на Блумбърг пюз Джон Миклетуейт. „Опасността е, че ще настъпи някаква криза, която ще надхвърли реториката до действителния военен конфликт“

Дипломатът, който проправи пътя за историческото пътуване на президента Ричард Никсън до Китай през 1972 г., заяви, че се надява, че споделената заплаха от пандемията COVID-19 ще даде възможност за политически дискусии между двете страни, когато Байдън встъпи в длъжност на 20 януари.

„Ако можете да разглеждате COVID като предупреждение, в смисъл, че на практика всяка страна се справя до голяма степен автономно, но дългосрочното му решение трябва да бъде на някаква глобална основа“, каза Кисинджър, „това трябва да се разгледа като поука."

Отношенията между САЩ и Китай са в най-долна точка от десетилетия, въпреки че двете страни постигнаха търговска сделка „първа фаза“ в началото на годината. Оттогава пандемията на вируса, която започна в Ухан, Китай, стана глобална, убивайки повече от 1,3 милиона души и смазвайки икономиките по целия свят.

Докато президентът Доналд Тръмп засили критиките си към Китай, обвинявайки го за разпространението на вируса и жертвите в САЩ, всяка от страните също ускори ходове, които другата смята за враждебни.

Миналата седмица репресиите на Китай за автономията на Хонконг продължиха, тъй като служителите там дисквалифицираха депутатите, смятани за недостатъчно лоялни към Пекин. Американски служители осъдиха смъртта на политиката „една държава, две системи“, която помогна на Пекин да ориентира връзките си със Запада в продължение на едно поколение.

След критиките САЩ наложиха нови санкции, като забраниха инвестиции в 31 китайски фирми, които според Вашингтон се контролират от армията на страната.

Хенри Кисинджър ще посредничи между САЩ и Русия

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър ще бъде посредник в отношенията между Съединените щати и Русия. Новият американски пре...

„Тръмп има по-конфронтационен метод на преговори, който не можете да прилагате за неопределено време“, каза Кисинджър. В началото на мандата на Тръмп „за него беше важно да подчертае дълбоката загриженост на американците относно развитието на световната икономика, която не е балансирана. Мисля, че беше важно това да се подчертае. Но оттогава бих предпочел по-диференциран подход. "

Бързата ерозия на връзките през тази година означава, че Китай и САЩ вървят към нова студена война, каза Кисинджър, добавяйки, че двете страни трябва да "се споразумеят, че какъвто и да е друг конфликт да имат, те няма да прибягват до военен конфликт."

За да постигнат това, САЩ и Китай трябва съвместно да създадат „институционална система, чрез която някой лидер, на когото нашият президент се доверява, и някой китайски лидер, на когото президентът Си се доверява, са определени да останат във връзка помежду си от името на своите президенти“, каза той.

Отношенията с Китай могат да доминират във външнополитическата програма на администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън. Очаква се да търси начини за намаляване на напрежението в области, включително бъдещето на 5G технологията, експанзионизма на Китай в Южнокитайско море и изчезващата автономия на Хонконг.

Докато Байдън има десетилетия опит в отношенията с Китай, тонът му взе по-сурова посока по време на президентските избори. Той често критикува категоричната политика на Китай в своя регион, както и репутацията на Пекин в областта на правата на човека, дори определяйки президента Си Цзинпин като „главорез“ по време на дебат през февруари.

Кисинджър искал САЩ да нападне Куба

Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър настоявал за военна инвазия в Куба в средата на 70-те години на миналия век и з...

„Разбира се, има различия по въпроса за правата на човека“, каза Кисинджър на въпрос какво повече може да направи Китай за подобряване на отношенията. „Важно е всяка страна да разбере чувствителността на другата и не непременно да реши проблема, а да го облекчи до степен, в която е възможен по-нататъшен напредък.“

Си използва реч миналата седмица, за да призове страните да засилят сътрудничеството и да избягват конфликти, дори когато политиките му поставиха Китай върху конфронтационен курс със САЩ, а Китай миналата седмица поздрави Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис за победата им на изборите.

„Съединените щати и Китай никога не са се сблъсквали със страни с мащаб, който е приблизително равен на този на другия“, каза Кисинджър. „Това се случва за първи път. И ние трябва да избягваме превръщането му в конфликт и да се надяваме да доведе до някои начинания за сътрудничество.”

Преглеждайки някои от предложенията на Байдън по отношение на Китай, Кисинджър призова за предпазливост, когато го попитаха за идеята за изграждане на коалиция от демокрации, която да мери сили с Пекин.

„Мисля, че демокрациите трябва да си сътрудничат навсякъде, където техните убеждения го позволяват или диктуват“, добави той. „Мисля, че коалиция, насочена срещу определена държава, е неразумна, но коалиция за предотвратяване на опасности е необходима, когато случаят го изисква.“

Макрон: Европа се нуждае от суверенитет в отбраната дори с новото правителство на САЩ

Европа все още се нуждае от собствена независима и суверенна отбранителна стратегия, дори при новото правителство на САЩ, което може да...

В крайна сметка, каза Кисинджър, лидерите на двете нации трябва да признаят, че виждат едни и същи проблеми много различно и това оцветява техния подход към разговорите.

„Американците имат история с относително непрекъснат успех“, каза той. „Китайците имат много дълга история на повтарящи се кризи. Америка има щастието да се освободи от непосредствени опасности. Китайците обикновено са заобиколени от страни, които са проектирали тяхното единство. "

Европа все по-често ще се оказва в надпреварата между САЩ и Евразия, добави Кисинджър.

„Европа е котва на американската външна политика през целия период след Втората световна война“, каза той. „Въпросът за тях сега е дали при еволюцията на отношенията с други части на света те няма да се опитат да играят напълно автономна роля.“

Форумът за нова икономика се организира от Bloomberg Media Group, подразделение на Bloomberg LP, компанията майка на Bloomberg News. Сред другите гости са съоснователят на Microsoft Corp. Бил Гейтс, Стивън Шварцман, председател, съосновател и главен изпълнителен директор на Blackstone Group Inc., и Крис Кемпчински, президент и главен изпълнителен директор на McDonald's Corporation.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com