Китай на нокти заради Пелоси: Който си играе с огъня, ще загине в него

4562
Китай на нокти заради Пелоси: Който си играе с огъня, ще загине в него
Снимка: Getty Images/Guliver

Китай заклейми историческото посещение в Тайван на председателя на парламента на САЩ Нанси Пелоси като "изключително опасно".

Пекин обвини Пелоси, която е най-висшият американски политик от 25 години насам, посетил острова, който Пекин смята за свой, че си "играе с огъня". "Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него", предупреди Пекин в изявление.

Русия: Китай има право да предприеме мерки за защита на суверенитета си

Китай има пълното право да предприеме мерки за защита на своя суверенитет - такава е позицията на Русия относно напрежението около Тайв...

Пелоси заяви от своя страна, че посещението ѝ е „доказателство на непоколебимия ангажимент на Америка да подкрепя динамичната демокрация на Тайван" и не противоречи на политиката на САЩ.

В момента, в който самолетът ѝ кацна, китайските държавни медии съобщиха, че техни военни самолети пресичат Тайванския проток. По това време Тайван отрече тези съобщения, но по-късно заяви, че във вторник повече от 20 китайски военни самолета са навлезли в зоната му за въздушна отбрана.

Китай заплаши да нанесе удари по военни обекти на Тайван

Китай, който гледа на Тайван като на отцепническа провинция, която един ден ще се обедини с него, вече предупреди, че въоръжените му сили "няма да стоят безучастни". В рамките на един час след пристигането на самолетите Китай обяви, че Народноосвободителната армия ще проведе серия от военни учения с бойна стрелба във въздуха и в морето около Тайван по-късно тази седмица, като предупреди корабите и самолетите да не навлизат в засегнатите райони.

Атаките срещу тайвански уебсайтове не са дело на Пекин, а на китайски активисти

Дигиталните атаки срещу тайвански правителствени уебсайтове преди пристигането на председателя на Камарата на представителите на САЩ На...

Това се случва след дни на ескалиращо напрежение преди посещението, в които китайски военни самолети вече бяха навлезли чак до средната линия - неофициалната разделителна линия, разделяща Китай и Тайван във водите между тях.

В изявлението си г-жа Пелоси каза: "Днес, когато светът е изправен пред избор между автокрация и демокрация, солидарността на Америка с 23-милионния народ на Тайван е по-важна от всякога". В статия, публикувана по същото време във вестник "Вашингтон пост", Пелоси пише също, че "стабилната демокрация на Тайван е застрашена".

"Пред лицето на ускоряващата се агресия на Китайската комунистическа партия посещението на нашата делегация в Конгреса трябва да се разглежда като недвусмислено изявление, че Америка подкрепя Тайван, нашия демократичен партньор, докато той защитава себе си и своята свобода", каза тя.

След пристигането ѝ говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви пред репортери, че пътуването е в съответствие с дългогодишната политика на САЩ спрямо Китай и не нарушава суверенитета на страната. "Няма причина това посещение да се превърне в подбудител на криза или конфликт", каза той.

Въпреки че посещението на Пелоси беше обект на обширни международни спекулации в продължение на дни, то беше забулено в тайна до последната минута. Когато в неделя тя тръгна на обиколка из Азия, Тайван не беше споменат в официалния ѝ маршрут, който включваше Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. Белият дом открито се противопостави на подобно пътуване, а президентът Джо Байдън заяви, че военните са преценили, че то "не е добра идея".

В сряда Пелоси се среща с президента на Тайван и следобяда лети обратно за САЩ

Председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси има планирана за утре, 3 август, среща с президента на Т...

Но след като Пелоси кацна, говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви пред CNN, че това посещение е подобно на предишни пътувания на други официални лица. "Няма причина това да прерасне в конфликт. Няма промяна в нашата политика. Това е в абсолютно съответствие с нея", заявиха от Белия дом.

Китай оказва международен натиск върху другите държави да приемат неговия принцип "Единен Китай" - че има само една китайска нация, базирана в Пекин. Само 15 държави в света имат официални дипломатически отношения с Тайван.

Дългогодишната политика на САЩ е да признават правителството в Пекин, но и да поддържат "стабилни неофициални" отношения с Тайван. Това включва продажбата на оръжия на Тайван, за да се защитава сам.

В качеството си на председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси е втора по ред за президентския пост в САЩ след вицепрезидента. Въпреки това тя е и дългогодишен критик на Пекин. Като конгресмен през 1991 г., две години след като китайското правителство се разправи с протестиращите на площад "Тянанмън", тя посети мястото на демонстрациите и разпъна знаме в памет на загиналите, което предизвика гневен отговор от страна на тамошното правителство.

Очаква се Нанси Пелоси да остане за една нощ, съобщават тайванските медии, а в сряда да се срещне с членове на Законодателния юан, както и с президента на Тайван Цай Инг-Вен.

Китай пусна бойни самолети край Тайван преди визитата на Пелоси

Няколко китайски бойни самолета са прелетели в близост до линията, разделяща Тайванския проток между Китай и Тайван. Това се случва час...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com