Когато децата умират

48118
Когато децата умират
Снимка: Getty Images / Guliver

През 1990 децата, починали преди да навършат пет години, са били 12 млн. През 2012 броят им е бил почти наполовина: 6,6 млн. Това означава, че на всеки 5 секунди в света умира по едно дете. Можем ли да спасим децата?

При оценката на борбата срещу детската смъртност може да се подходи по два начина - песимистичен и оптимистичен. От една страна може да се говори за успехи: докато през 1990 година децата, починали преди да навършат пет години, са били 12 милиона, през 2012 те са почти наполовина - 6,6 милиона. Това представлява намаление на детската смъртност с повече от 40 процента. Същевременно обаче този успех остава далеч под намеренията, залегнали в Целите на хилядолетието, според които между 1990 и 2015 година детската смъртност трябва да спадне с две трети, т.е. до 4 милиона. Затова международната организация "Спасете децата" призовава страните по света да положат повече усилия в борбата срещу детската смъртност. В доклад, разпространен днес в Лондон, организацията описва успехите и неуспехите в борбата срещу детската смъртност по света.

Арабски милиарди за Сърбия

Над Сърбия се излива благодатен финансов дъжд от арабски милиарди. Това ще подсили местната икономика и ще санира бюджета - радват се ...

Нигер е номер едно

"Регистрираме значителни успехи - само за едно поколение смъртността при децата е намаляла наполовина", казва Бен Хюит от "Спасете децата". Според него сега въпросът е какво още трябва да се направи, за да се задълбочат тези успехи и да не се допускат предотвратими смъртни случаи при децата.

Докладът включва данни за 75 развити и развиващи се страни. Освен, че регистрира успехите в борбата срещу детската смъртност, той оценява и шансовете за оцеляване на децата от бедни и богати семейства, различните ситуации при момчетата и момичетата, както и това дали отделните държави имат стратегии за справяне с проблема.

Списъкът се оглавява от Нигер, където детската смъртност все още е 114 на хиляда деца под 5-годишна възраст. Все пак в сравнение с 1990 година страната е постигнала значителен напредък - тогава съотношението е било 326 на хиляда. И въпрек това има още какво да се желае, защото в Германия например, детската смъртност е 4 на хиляда.

Чие е Охридско-дебърското въстание?

Един забравен бунт отпреди 100 години предизвика поредните българо-македонски обвинения на тема история. Кои са били участниците в Ох...

Може ли смъртността да бъде изцяло премахната?

Сериозни успехи бележат също така Либерия, Руанда, Индонезия и Мадагаскар. А има и държави, които вече са изпълнили ангажимента, заложен в Целите на хилядолетието за намаляване на детската смъртност. Последните три страни с най-лоши показатели са Хаити, Папуа-Нова Гвинея и Екваториална Гвинея.

След основните причини за детската смъртност са недохранването, преждевременните раждания и заболяванията като малария или възпаление на белите дробове. Според организацията "Спасете децата", повечето от тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени с обикновени мерки и средства.

Независимо, че като цяло по света детската смъртност нямалява, има още много работа за вършене, а организации като УНИЦЕФ и "Спасете децата" вече работят по целите за годините след 2015-та. "Имаме историческата възможност до 2030 година изцяло да премахнем детската смъртност в случаите, в които тя е предотвратима", казва в заключение Бен Хюит. Дано това наистина се случи!

Робите около нас

Близо 30 млн души по света живеят като роби. Някои от тях са малолетни и омъжени насила. Други биват експлоатирани на работното място....

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка