Криза на горивата води до хаос в Куба: Ще има режим на тока

3075
Криза на горивата води до хаос в Куба: Ще има режим на тока
Снимка: Getty Images / Guliver

Очаква се прекъсванията на електрозахранването в Куба да се увеличат значително поради липсата на гориво, предупредиха официални лица в общонационално телевизионно предаване, което ще влоши тежкото положение на страната, която се бори с недостига на храна и лекарства, предава БГНЕС. 

Местните власти вече започнаха да обявяват ограничения за използването на електроенергия в държавните компании и други организации, включително отлагане на спортни събития и университетски занятия.

"Няма да имаме необходимото количество на гориво или това, което имахме през предишните месеци", заяви министърът на енергетиката и минното дело Висенте де ла О Леви заедно с министъра на икономиката на страната.

Длъжностните лица предположиха, че от октомври гражданите могат да очакват прекъсвания на електрозахранването до 8-10 часа на ден извън Хавана, където жителите обикновено са пощадени от прекъсвания на електрозахранването.

Управляваният от комунистите остров е потънал в криза и е измъчван от прекъсвания на електрозахранването и недостиг на храна, лекарства и гориво от началото на пандемията. Според правителството брутният вътрешен продукт е с 8 % под нивата от 2020 г., а производството на стоки - с 40 %.

Куба твърди, че за кризата до голяма степен са виновни санкциите на САЩ, които лишават страната от чуждестранна валута, за да внася по-голямата част от горивата, храните и другите си доставки. Вашингтон твърди, че комунистическата партия е отговорна за проблемите на Куба и че санкциите целят да възстановят демокрацията и спазването на човешките права.

Венецуела, която е най-големият доставчик на петрол за Куба, леко е увеличила износа до средно 58 000 барела на ден (бр.) досега през тази година, от 55 000 бр. на ден през 2022 г., като е доставяла повече мазут за производство на електроенергия. Според данните за корабоплаването в Куба се наблюдава и редовен внос на суров петрол и горива от Русия и Мексико.

Но вносът не е бил достатъчен, за да задоволи нарастващото търсене на горива на острова и да компенсира недостатъчната вътрешна рафинерия, казва Хорхе Пинон, старши научен сътрудник в Тексаския университет в Остин.

"Тази година Куба е закупила повече суров петрол и гориво в сравнение с миналата година. Въпреки това нарастващото търсене на електроенергия (не) е било задоволено нито от вътрешното производство, нито от достатъчни доставки от Венецуела", каза Пинон.

"Ако Мексико или Русия прекратят доставките, проблемите ще бъдат по-големи", добави той.

Кризата в Куба предизвика многобройни демонстрации, включително общонационални протести през юли 2021 г., които бяха най-мащабните след революцията на починалия лидер Фидел Кастро през 1959 г. Стотици хиляди хора напуснаха страната през последните две години, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Хвърляха коктейли "Молотов" по кубинското посолство във Вашингтон (ВИДЕО) 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...