Мадуро отказа да свика нов вот във Венецуела

925
Мадуро отказа да свика нов вот във Венецуела
Снимка: Getty Images/Guliver

Венецуелският президент Николас Мадуро отхвърли призива на европейските страни да организира нови избори, след като опозиционерът му Хуан Гуайдо се обяви за временен лидер, предаде БГНЕС.

Мадуро заяви в интервю за испанската телевизия "Сехта", че няма да се "поддаде на натиска на тези," които искан неговото напускане.

САЩ изпращат хуманитарна помощ на Венецуела

САЩ обявиха, че ще изпратят хуманитарна помощ на изпадналата в криза Венецуела в отговор на молбата на Хуан Гуайдо, който се обяви за в...

Испания, Франция, Германия, Великобритания, Холандия, Португалия и Австрия вече обявиха, че ако Мадуро не свика нови избори, те ще признаят Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела. Засега обаче пред единна позиция на ЕС пречка е Италия - Рим още не е декларирал какво смята за ситуацията във Венецуела.

Междувременно канадският премиер Джъстин Трюдо е провел разговор по телефона с Гуайдо и го е похвалил за смелостта му да поеме лидерството във Венецуела. Телефонното обаждане идва ден преди срещата на 14-те държави от Групата Лима, в която са Канада и държавите от Латинска Америка, която ще се състои в Отава.

"Двамата лидери обсъдиха важността международната общност да изпрати ясно съобщение за нелегитимността на режима на Мадуро и нуждата от уважение към венецуелската конституция. Двамата подчертаха важност на това честни и свободни президентски избори да бъдат организирани. Премиерът поздрави Хуан Гуайдо за смелостта и лидерството му да възвърне демокрацията на Венецуела и предложи подкрепата на Канада", пише в изявлението за разговора, разпространено от Отава.

Трюдо добави, че срещата на Групата Лима ще "обсъди как международната общност да подкрепи повече гражданите на Венецуела, включително и чрез хуманитарна помощ".

Мадуро готов на предсрочни парламентарни избори

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че е готов да свика предсрочни парламентарни избори в страната. Това стана по време на м...

Същевременно вътрешният министър на Куба Бруно Родригес написа в профила си в Twitter, че центровете за хуманитарна помощи, които бяха създадени по границата на Венецуела могат да бъдат използвани за оправдаване на военната намеса.

"Гуайдо обяви откриването на центрове за "хуманитарна помощ" в колумбийския Кукута, на бразилската граница, както и на един от карибските острови. В ход е сериозно предизвикателство за Венецуела, което да провокира военна намеса. Трябва да защитим нашата Америка от империалистическа намеса", отбеляза дипломатът, визирайки САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com