Масовите протести срещу властта в Колумбия не спират, САЩ са притеснени

5600
Масовите протести срещу властта в Колумбия не спират, САЩ са притеснени
Снимка: Getty Images/Guliver

Хиляди протестираха за пореден ден в Колумбия, за да поддържат натиск върху президента Иван Дуке, предаде БГНЕС.

Колумбийските профсъюзи отбелязаха втората си обща стачка за седмица вчера (27 ноември), след като десетки хиляди отново изляха на улиците в знак на протест срещу правителството на десния президент Иван Дуке.

И в Колумбия има сериозни протести

Около 207 хиляди души участваха в протести в Колумбия, а вълненията обхванаха редица големи градове в страната, като президентът на стр...

Общественият транспорт до голяма степен беше спрял, а магазините и офисите се затвориха в центъра на столицата Богота след като поредица от протести, които започнаха с поход на 250 000 души миналия четвъртък и продължиха за седми пореден ден. Някои протестиращи дрънкаха с тенджери и тигани, докато си пробиваха път по улиците. Големи демонстрации се проведоха още в Кали и Меделин.

"Възмутени сме от страданието и толкова много корупция", казва Дейвид Мартинес, 50-годишен държавен служител, който се присъедини към похода в Богота, облечен като клоун. "Облечен съм като клоун, защото така ни вижда правителството. Хората се надигнаха в Еквадор, Чили, Боливия, сега е наш ред да кажем: Стига толкова!" каза Мартинес пред АФП.

"Те превърнаха Колумбия в демокрация, където малцинство бизнесмени и бюрократи пазят своите привилегии", се казва в съобщение на учителския съюз Fecode.

Протестите бяха до голяма степен мирни, но спорадично насилие взе четири жертви - включително млад мъж, който почина в понеделник, след като беше ранен в сблъсъци при безредиците в събота. Около 500 души са ранени. Полицията съобщи, че 184 души са били задържани в протестите от миналата седмица.

Мадуро обяви мащабни военни учения на границата с Колумбия

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви мащабни учения на границата с Колумбия от 10 до 28 септември. Той съобщи новината, като г...

Дуке е под обстрел заради икономическите си политики и корупция. В неделя той започна "национален диалог" с кметове и други длъжностни лица в опит да облекчи гнева на хората. Лидерите на протестите обаче реагираха гневно, когато първоначално бяха изключени от преките разговори.

Междувременно, САЩ обвиниха Венецуела и Куба в разпалване на раздори в Южна Америка, където редица страни са арена на големи протести. Елиът Ейбрамс, който ръководи усилията на САЩ да свали левият лидер на Венецуела Николас Мадуро, заяви, че двете правителства са използвали социални медии и други средства, за да разбунят вълненията.

"Има данни, които започват да сочат усилията на режимите в Куба и Венецуела да изострят проблемите в Южна Америка", каза той пред репортери. Ейбрамс посочи неотдавнашното експулсиране от Колумбия на 59 венецуелци за участие в масови демонстрации срещу непопулярния консервативен президент Иван Дуке. Ейбрамс също цитира твърденията, отречени от Хавана, че кубинците финансират протести срещу десния временен ръководител в Боливия, където дългогодишният ляв президент Ево Моралес се отказа от поста си след оспорвани избори.

Държавният секретар Майк Помпео говори по телефона с Дуке и приветства "националния разговор", който той започна, за да обсъди исканията на протестиращите. "Секретарят Помпео потвърди непоколебимата подкрепа на САЩ за правителството на Колумбия в неговите усилия за улесняване на мирното демократично решение", се казва в изявление на Държавния департамент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com