Министерски оставки в Бразилия - заради ефикасността на китайските ваксини срещу коронавирус

2651
Министерски оставки в Бразилия - заради ефикасността на китайските ваксини срещу коронавирус
Снимка: Pixabay

Министърът на външните работи на Бразилия Ернесто Араухо подаде оставка след силен натиск от политически групи, свързани с президента Жаир Болсонаро, който дори го обвини като препятствие за достъпа до ваксини срещу COVID-19. Информацията беше потвърдена от официални източници след кратка среща, която Араухо имаше с Болсонаро. Той го привика в централата на правителството, за да обсъди ситуацията, но все още не е информирал официално дали ще приеме оставката или не, пише БГНЕС, позовавайки се на „Дойче Веле“.

Министърът на отбраната генерал Фернандо Азеведо е Силва също обяви оставката си от поста, малко след като оставката на Араухо беше известна. „Благодаря на президента на републиката, на когото посветих своята лоялност през тези повече от две години, възможността да съм служил на страната като министър на отбраната“, се казва в бележка, публикувана от кабинета на генерала.

Коронавирусът по света: В Бразилия нещата стават неуправляеми

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 125 421 349 и 126 062 562 според а...

Натискът срещу Араухо нарасна през последните седмици и се засили в парламентарните групи от самата официална база, недоволни от критиките на външния министър към ключови партньори за Бразилия, като Китай и САЩ. Движението за напускане на Араухо е толкова явно, че дори се ръководи от председателя на Сената Родриго Пачеко и от председателя на комисията по външни отношения на горната камара Катя Абреу.

В случая с Китай той има пряко търкане с посланика на Пекин в Бразилия заради коментари, които поставят под въпрос ефикасността на ваксините, произведени в тази страна и намекват за произхода на вируса, открит за първи път в китайския град Ухан. Що се отнася до САЩ, министърът, подобно на самия президент Жаир Болсонаро, публично подкрепи опита за преизбиране на Доналд Тръмп и дори постави под съмнение чистотата на изборите, спечелени окончателно от настоящия президент Джо Байдън.

Група сенатори засилиха натиска срещу Араухо и се съгласиха да обсъдят през тази седмица различни действия за принудително отстраняване на външния министър, когото обвиниха, че ръководи външната политика на страната по "катастрофален начин". „Нашата външна политика е пагубна и помогна да превърне Бразилия в световен аутсайдер и глобална заплаха“ поради липсата на контрол, до която е стигнала пандемията, с повече от 312 000 смъртни случая. "Действията му компрометират дори получаването на ваксини, предназначени да спасят живота на милиони бразилци", се казва в документа, в който се предлага и временно спиране на одобрението на нови посланици, което зависи от Сената, докато външният министър остава на поста си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com