Мисисипи официално забрани робството

17217
Мисисипи официално забрани робството

В XIX век, считано от този месец, южният американски щат Мисисипи най-после ратифицира официално 13-ата поправка, с което сложи край на робството. Но за да се случи това историческо постижение, бяха необходими любопитството и упоритостта на професор от местен университет и негов колега, предаде БГНЕС.

Според "Джаксън Клариън Леджър", цитиран от Ем Ес Ен Би Си, д-р Ранджан Батра и колегата му Кен Съливан се вдъхновили да потърсят копието на поправката на собствения си щат, след като изгледали филма на Стивън Спилбърг "Линкълн". Така те научили, че Мисисипи е един от четирите щата, отказали да ратифицират 13-ата поправка, заедно с Ню Джърси, Делауеър и Кентъки. Въпреки това промените били приети, което принудило останалите щати да ги ратифицират символично в следващите години. Джърси бил най-бърз – сторил го през 1866 г. Делауеър разрешил проблема през 1901 г., а Кентъки десетилетия по-късно – през 1976 г. Властите в Мисисипи обаче се нуждаели от близо два века и подписали документа през 1995 г.

Поправката обаче изглежда, че не била особен приоритет, тъй като ратифицираният документ така и не стигнал до Федералния регистър, което означава, че така и не получил официална тежест. По тази причина Съливан се свързал с офиса на щатския държавен секретар Делбърт Хоусман, който се съгласил да подаде документите, за да направи всичко официално, 18 години по-късно. В интервю Хоусман коментира, че изпитва задоволство от разрешаването на проблема. "Чакахме дълго време този момент", призна той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com