Напрежение в Съединените щати заради убийствата на афроамериканци

1894

Напрежение в САЩ след убийствата на двама афроамериканци от полицаи.

При първия инцидент жертвата е 37-годишният амбулантен търговец Алтън Стърлинг, застрелян в градчето Батън Руж – столицата на щата Луизиана.

Сандърс се отказва от надпреварата и ще подкрепи официално Клинтън

Американският сенатор Бърни Сандърс, който още се състезава за номинацията на Демократическата партия в изборите за президент, подгот...

Той продавал дискове на паркинг на магазин със съгласието на собствениците. Във вторник обаче полицията получила анонимен сигнал от лице, което твърдяло, че е заплашено от мъж с пистолет. На паркинга били изпратени двама полицаи, последвало спречкване със Стърлинг, той бил прострелян и починал на място, пише Topnovini.bg.

При другия случай, станал в Минеаполис, щата Минесота, млад мъж е бил прострелян от двама полицаи пред очите на приятелката му. Инцидентът е станал по време на рутинна пътна проверка в сряда около 21 часа. По-късно мъжът е починал от раните си в болница, съобщава източник от полицията.

„Той търсеше личната си карта и портфейла в джоба си“, разказа пред силите на реда приятелката му, която е била заедно с него в колата. По думите на момичето пред полицаите приятелят й казал, че носи оръжие, но в момента, който е започнал да търси портфейла си, служителят на реда открил огън и го ранил в ръката.

Убийствата на двамата афроамериканци предизвика остри реакции в страната.

Затова, в опит да се предотвратят разрастването на протестната вълна сред правозащитни и граждански организации, федералните власти започнаха разследване, което ще се води от отдела по гражданските права в министерството на правосъдието.

Вашингтон: Забавеното ни излизане от Афганистан отговаря на интересите на Кабул

Забавянето на съкращаването на броя на американските военни в Афганистан отговаря на интересите на Кабул и ще спомогне за борбата срещу...

Това са поредните смъртни случаи на афроамериканци, убити от бели полицаи в страната.

Случилото се стана причина за избухването на протести.

Жители на Батън Руж се събраха на паркинга и скандираха с вдигнати във въздуха ръце: „Не стреляйте!“ и „Животът на цветнокожите също е от значение“.

Вероятният кандидат за президент от Демократическата партия Хилари Клинтън нарече убийството в Луизиана „трагедия“ и подчерта, че доверието между полицията и гражданите трябва да бъде градено отново. „Има нещо дълбоко порочно, щом толкова много американци имат причина да мислят, че нашата страна не ги смята за толкова ценни, колкото другите, заради цвета на кожата им“, каза тя.

Няколко подобни трагични инциденти в последните години във Фъргюсън (щата Мисури), Балтимор и Ню Йорк станаха причини за расовото и социалното напрежение в САЩ и породиха протести, прераснали в насилие.

S&P's понижи прогнозата си за растежа на американската икономика

Рейтинговата агенция Standard and Poor's намали своите прогнози за растежа на американската икономика, цитирайки потенциалното негативн...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com