НАСА и Lockheed Martin представиха тихия свръхзвуков самолет X-59 (ВИДЕО)

5784
НАСА и Lockheed Martin представиха тихия свръхзвуков самолет X-59 (ВИДЕО)
Снимка: Getty/Images

НАСА и Lockheed Martin най-накрая представиха X-59 - "тих свръхзвуков" самолет, който може да промени бъдещето на военните и гражданските въздушни превози.

Завършеният X-59 Quesst беше видян от близо 150 души в легендарния завод Lockheed Martin Skunk Works в Палмдейл, известен със своята секретност. Самолетът беше разработван от години, след като през 2018 г. НАСА предостави безвъзмездни средства в размер на 248 млн. долара. Това е само първата от многото изследователски програми, които НАСА има за цел да финансира, за да направи смели стъпки напред в авиацията по отношение на скоростта, ефективността и размера.

Досега самолетът е бил виждан само в различни етапи на сглобяване в хангара, но днес за първи път се появи пред очите на обществеността.

X-59 е проектиран да преодолее звуковата бариера без гръмотевичните звукови удари, които обикновено се появяват, когато самолетите се движат със свръхзвукова скорост. Вместо това той издава много по-тих звук, подобен на звука от затръшване на врата на автомобил. Самолетът има потенциала да направи революция в свръхзвуковите полети и авиацията като цяло.

"Рядко имаме възможност да посрещнем толкова много посетители в Skunk Works, а още по-рядко успяхме да представим публично един от нашите самолети", каза Джон Кларк, вицепрезидент и генерален мениджър на Lockheed Martin Skunk Works.

Когато завесата най-накрая падна, за да разкрие X-59, събралата се тълпа аплодира и вдигна мобилните си телефони, за да заснеме новия самолет, блестящ в червено и синьо под светлините. Издължената носова част на самолета, наподобяваща човка, се открои пред публикута.

"Това е момент, към който бъдещите поколения ще се обръщат със страхопочитание и възхищение", каза Грег Улмър, вицепрезидент на Lockheed Martin по аеронавтика. "Мантрата на Skunk Works за бързина, тишина и качество придобива съвсем ново значение. Възвестяваме надеждите за нова ера на тихо свръхзвуково пътуване, което стана възможно благодарение на сътрудничеството ни с НАСА", подчерта той, предава БГНЕС. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка