Новият президент на Колумбия иска истинска война с наркотиците

2372
Новият президент на Колумбия иска истинска война с наркотиците
Снимка: БГНЕС

Колумбийският президент Густаво Петро призова за нова глобална стратегия за борба с незаконния трафик на наркотици. В речта си при встъпването си в длъжност първият в историята на страната ляв лидер обяви "войната срещу наркотиците" за провал, пише БГНЕС.

Стотици хиляди хора загинаха в продължилата десетилетия гражданска война в Колумбия, подхранвана отчасти от търговията с наркотици.

Хасърджиев: Употребата на наркотици у нас е масова

Употребата на наркотици у нас е масова. Не можем изцяло да решим този проблем, но можем да намалим вредата му с превенция и информация....

62-годишният бивш кмет на Богота и бивш бунтовник беше избран през юни с радикален манифест, в който обещава да се бори с неравенството и да забрани нови петролни проекти.

Петро заяви пред множеството свои поддръжници в Богота, че е време за нова световна конвенция, която "да приеме, че войната срещу наркотиците се е провалила". "За 40 години тя остави един милион мъртви латиноамериканци", каза той, "а всяка година 70 000 северноамериканци умират от свръхдоза".

Преди повече от 50 години президентът на САЩ Ричард Никсън постави началото на глобална стратегия за борба с наркотиците, която наблягаше на криминализирането и използването на полицейска сила, станала известна като "война срещу наркотиците". Новоизбраният президент на Колумбия заяви, че тази стратегия само е укрепила властта на мафиотските банди и е отслабила латиноамериканските държави в продължение на десетилетия.

В Колумбия, която според оценките произвежда повече от половината от световния кокаин, престъпни групи и местни въоръжени формирования са силно ангажирани с производството и транспортирането на наркотика до потребителите по света - включително в САЩ и Европа. Предшественикът на Петро, Иван Дуке, превърна войната с наркотиците в основен приоритет на своето правителство, като привлече значителна подкрепа от САЩ за пресичане на производството на кокаин.

Ученици пробват за първи път наркотици на 14 години, започват с трева и райски газ

14.7% от учениците в страната са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество. Това показват данни на Националната пацие...

Повече от 100 000 поддръжници се събраха на главния площад в Богота в неделя, за да наблюдават как бившият марксистки бунтовник влиза в историята, като полага клетва като първия ляв лидер на Колумбия. Той ще работи заедно с Франсия Маркес, която беше избрана заедно с Петро за първия чернокож вицепрезидент на Колумбия.

"Не искам две държави, както не искам и две общества, искам силна, справедлива и обединена Колумбия", заяви Петро след като положи клетва, съобщава агенция Ройтерс.

Встъпването в длъжност на Петро бележи сериозна политическа промяна в историята на Колумбия, която в продължение на десетилетия е била ръководена от умерени или консервативни партии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com