Обама обеща да защитава балтийските страни от Русия

18308
Обама обеща да защитава балтийските страни от Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Барак Обама обяви днес планове за изпращане на още авиационни съединения и бойни самолети в балтийските страни, предаде АП. Така Обама, който пристигна на еднодневно посещение в Естония, даде израз на солидарността със съюзниците от НАТО и особено с тези, които се чувстват сериозно застрашени заради руската агресия в Украйна, отбелязва агенцията, предаде БТА.

Изброявайки американските военни ресурси, вече задействани в региона, президентът подчерта, че САЩ имат задължение според устава на НАТО да допринасят за колективната отбрана на алианса.

Румъния поиска постоянна база на НАТО

Румънският премиер Виктор Понта се обяви за разполагане на постоянна военна база на НАТО в страната му. Това обяви самият той пред журн...

Обама нарече естонската ВВС база "Амари" идеално място за базиране на тези допълнителни сили, които ще дойдат тук, като в същото време НАТО подготвя създаването на сили за бързо реагиране при остри заплахи срещу страните членки в Източна Европа.

Обама даде Естония за пример как всяка членка на военния алианс трябва да поеме своя дял от колективната защита на всички 28 страни членки. САЩ и Естония са две от 4-те натовски страни, които изпълняват предписанието да изразходват 2 на сто от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com