Обама опита да омаловажи репликите си към Русия

5566
Обама опита да омаловажи репликите си към Русия
Световните лидери обещаха по-твърди действия за борба със заплахата от ядрен тероризъм

Световните лидери обещаха по-твърди действия за борба със заплахата от ядрен тероризъм, включително минимизиране на цивилната употреба на високо обогатен уран, който може да бъде използван за създаването на атомни бомби.

Гаранциите се съдържат в заключителната декларация на срещата за ядрената сигурност в Сеул, в която взеха участие представители на 53 държави. В заключителното комюнике се посочва нуждата от конкретни стъпки за свят без ядрени оръжия. Друг по-важен въпрос обаче развълнува делегатите и медиите на форума, за случайно дочути реплики на американския президент Барак Обама към руския му колега Дмитрий Медведев по време на двустранната им среща вчера.

Обама предлага ново съкращаване на ядрените оръжия

Американският президент Барак Обама ще наблегне върху възможността за ново ограничение на ядрените оръжия и ще предложи на избрания з...

Случайно дочути реплики на американския президент Барак Обама към руския му колега Дмитрий Медведев при включени микрофони по време на двустранната им среща в рамките на форума за ядрената сигурност в Сеул предизвикаха вълна от коментари в медиите отвъд океана и остри критики в лагера на републиканците.

Обама казва на Медведев, че ако бъде преизбран за президент на изборите през ноември, би проявил "по-голяма гъвкавост" към Русия по теми като контрола върху въоръженията и противоракетния щит в Европа. Републиканците веднага видяха в тези обещания поставяне на личното желание за втори мандат в Белия дом на Обама пред националната сигурност на САЩ. Президентът обаче коментира, че това, което е казал, ще бъде разбрано от всеки, който е наясно с моментната политическа реалност в света.

"Контролът върху въоръжаването е изключително сложен въпрос, с много технически детайли, и единственият начин да се постигне напредък по него е интензивни двустранни консултации и изграждане на солидна основа за разбирателство между страните, както и вътре в самите държави. Така че няма нищо странно, че с Дмитрий обсъдихме темата няколко месеца преди изборите за президент и Конгрес в Съединените щати и след президентските избори в Русия, където новоизбраният държавен глава ще встъпи в длъжност след по-малко от два месеца" - поясни Обама.

Плановете на Вашингтон да разположи противоракетен щит в Европа обтегна до крайност отношенията му с Москва, въпреки заявеното намерение от Обама за "рестарт" на връзките с бившия враг от Студената война, коментира "Ройтерс". Американският президент беше обвинен от опонентите си републиканци, че прави прекалено много отстъпки на Русия по тази тема. На срещата в понеделник Обама е поискал от Москва да му даде време за окончателна позиция по въпроса за противоракетната отбрана – до след президентските избори през ноември. Медведев му е обещал да предаде тази молба на новоизбрания руски президент Владимир Путин, който влиза отново в Кремъл през май.

Обама: САЩ и Иран споделят обща хуманност

Американският президент Барак Обама заяви в празнично послание до иранския народ по повод иранската нова година, че въпреки напрежени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com