Обвинението срещу Тръмп се втвърди: Привържениците му искали да убият вицепрезидента му

3444
Обвинението срещу Тръмп се втвърди: Привържениците му искали да убият вицепрезидента му
Снимка: Getty Images/Guliver

Поддръжниците на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, които нахлули в Капитолия, искали да убият Майк Пенс, който тогава е вицепрезидент на страната, както и председателя на Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси. Това е изнесено като аргумент на процеса за импийчмънт на Тръмп в американския Сенат от прокурора Стейси Плескит, предаде БГНЕС.

"Репортери от Капитолия съобщават, че са чували размирниците да казват, че търсят Пенс, за да го екзекутират. Привържениците на Тръмп издигнали бесилка на поляната пред Капитолия. Друга група скандирала: "Обесете Майк Пенс!", твърди Плескит.

Повече от 519 млн. долара харчи Америка заради Тръмп

Изявленията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за изборни измами и разглеждането на съответните съдебни дела, както и безредиците ...

Според нея, това не е отделен инцидент, а "се случва навсякъде". Плескит също подчерта, че тази информация се потвърждава от показанията, получени от ФБР от арестувани бунтовници. "Те са щели да убият вицепрезидента Майк Пенс, ако им се е удала възможност", цитира тя документа на ФБР. "Става въпрос за убийството на вицепрезидента на САЩ", подчертава прокурорът.

"Поддръжниците на Тръмп заплашвали, че ще убият вицепрезидента Пенс, защото той отхвърлил искането на президента Тръмп да отмени изборните резултати", заключва тя.

Плескит, позовавайки се на документи на ФБР, заявява, че протестиращите искали да убият и председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси. "Те търсели Пелоси в конферентната зала и в нейния кабинет, открито декларирайки намерението си да ѝ навредят или да я убият. И го правели, защото Доналд Тръмп ги изпратил с тази цел", твърди тя.

По време на срещата представители на обвинението са показали видеозаписи от щурма на Капитолия, включително записи, които досега не са показвани никъде. Сред тях има изображения от камери за видеонаблюдение, инсталирани на територията на Конгреса. Прокурорите са реконструирали практически минута по минута хронологията на събитията от този ден и са я визуализирали на анимирана карта на сградата на Капитолия.

Вчера, 10 февруари, обвинението представи своите аргументи в Сената. За това получи не повече от 8 часа от 16- те, с които като цяло разполага да представи позицията си в съответствие с предварително постигнатото споразумение. Очаква се днес, 11 февруари, защитата да даде своите аргументи.

Демократите в Сената нарекоха Тръмп „главен подбудител на опасно въстание”

Доналд Тръмп прекара седмици, подтиквайки поддръжници, като им казваше, че изборите са откраднати, след което се превърна в "главен под...

Както обясни по-рано лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумер, ако сенаторите одобрят импийчмънта на Тръмп, ще се проведе второ гласуване за забрана на бившия президент да заема публична длъжност в бъдеще. При него ще е достатъчно обикновено мнозинство, за да бъде наложена забрана на Тръмп да участва в публичното управление на САЩ на каквото и да е ниво.

Обвинителен акт в рамките на импийчмънт изисква две трети от гласовете в Сената - най-малко 67 от 100. Според американските медии демократите все още не са успели да привлекат подкрепата на необходимия брой републиканци в този случай. Експертите смятат, че управляващата партия едва ли ще успее. Вече шестима републиканци се присъединиха към демократите като се съгласиха, че импийчмънтът на Тръмп отговаря на Конституцията. Сенаторът от Луизиана Бил Касиди беше единственият републиканец, който промени гласа си след първоначално гласуване за конституционност миналия месец, съобщава CNN.

Окончателното гласуване с 56:44 бележи заключителната глава на процедурата за импийчмънт. Всички републикански сенатори освен шестима гласуваха, че процесът е противоконституционен, тъй като Тръмп вече не е президент. За втори път се проведе подобно гласуване, след като миналия месец сенаторът Ранд Пол, републиканец от Кентъки, настояваше да гласува по този въпрос.

Това са републиканските сенатори, които гласуваха, че импийчмънтът е в съответствие с Конституцията: Сюзън Колинс, републиканец на Мейн, Бил Касиди, републиканец от Луизиана, Лиза Мурковски, републиканец на Аляска, Мит Ромни, републиканец от Юта и бивш кандидат за президент на САЩ, Бен Сасе, републиканец от Небраска и Пат Тоуми, републиканец от Пенсилвания.

Касиди заяви пред CNN, след като прокурорите на Камарата на представителите откриха процеса, че това е "много добро начало" и че са изказали силни аргументи. По време на представянето си прокурорите за импийчмънт показаха как бунтовниците насилствено нахлуват в Капитолия и нападат полицаи, позовавайки се на Тръмп, докато се опитват да нарушат сертифицирането на изборите през ноември.

Тръмп - разочарован от адвокатите си

"Процесът по импийчмънт на бившия президент на Америка Доналд Тръмп в американския Сенат ще разкъса страната." Това мнение изрази адвок...

"Прокурорите в Камарата бяха съсредоточени, бяха организирани" и "направиха убедително дело", каза Касиди след гласуването. За разлика от това той добави: "Екипът на президента Тръмп беше дезорганизиран. Те направиха всичко друго, освен да говорят по обсъждания въпрос и когато говореха по него, се изплъзваха, сякаш се срамуваха от аргументите си".

Няколко републикански сенатори разкритикуваха аргументите, предложени от правния екип на Тръмп, като заявиха, че те са неясни. Мурковски каза, че "е наистина шокирана от първия адвокат, който се е явил от името на бившия президент Тръмп", адвокат Брус Кастор. "Не можах да разбера къде отива, прекарах 45 минути, за да опитам да разбера, но не мисля, че ни помогна да разберем по-добре по отношение на конституционността на това", добави тя.

Републиканският сенатор от Тексас Джон Корнин откровено каза пред журналисти: "Мислех, че адвокатът на президента, първият адвокат, просто се е разтърсвал отново и отново и всъщност не е разгледал конституционния аргумент; накрая, вторият адвокат го направи и аз си помислих, че той е свършил ефективна работа". Корнин бързо добави: "Но видях много адвокати и много аргументи и това не беше един от най-добрите, които съм виждал".

Тръмп е бил недоволен от Кастор, според двама души, запознати с реакцията му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com