ООН прие да има глобален договор, забраняващ ядрените оръжия

3932
ООН прие да има глобален договор, забраняващ ядрените оръжия
Снимка: Getty Images/Guliver

Общо 122 държави-членки на ООН подкрепиха глобален договор, с който да бъдат забранени ядрените оръжия. Това стана при безпрецедентно съгласие и след месеци на преговори при много сериозна опозиция от страна на държавите с ядрен арсенал, пише The Guardian.

Съгласно проектодокумента, подписалите го страни се задължават да не развиват, тестват, произвеждат или притежават ядрени оръжия, както и да позволяват на тяхна територия да бъдат разполагани ядрени оръжия. Договорът, който е от само 10 страници, ще бъде отворен за парафиране на 20 септември тази година и ще влезе в сила 90 дни по-късно, по време на редовната годишна сесия на ООН.

Руски дипломат ще води антитерористичния отдел към ООН

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш назначи постоянния представител на Русия във виенския офис на Световната организация Владим...

На практика от държавите с ядрен арсенал или такива, на чиято територия има ядрени оръжия, само Холандия участва и гласува против, а в преговорите не участваха САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция – все държави с ядрени оръжия. САЩ изтъкнаха като аргумент поведението на Северна Корея и че е невъзможно при това положение да има пълна забрана на ядрените оръжия.

Ричард Мойс, директор на британската неправителствена организация „Член 36”, коментира, че разговорите за договора са показали ясно, че огромен брой държави смятат убийството на хиляди хора и отравянето на природата с ядрено оръжие е морално недопустимо и че това положение трябва да бъде установено със закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка