ООН: В САЩ не се гарантира платен отпуск за майчинство

75916
ООН: В САЩ не се гарантира платен отпуск за майчинство
Снимка: Thinkstock/ Guliver

САЩ са една от трите страни, които не гарантират платен отпуск по майчинство - политика, която струва скъпо на страната, съобщи агенция по труда на ООН, предаде БГНЕС.

Само Папуа и Нова Гвинея, Оман и най-голямата световна икономика САЩ не изискват от работодателите да плащат отпуск по майчинство, става ясно от доклада на Международната организация по труда. Според американския закон всяка родилка може да вземе до 12 седмици отпуска след раждането, но без гарантирано право на трудово обезщетение. Навсякъде другаде по света страните гарантират парични обезщетения и удължаване на престоя у дома на майката или бащата след раждането на дете.

Страните в Източна Европа и Централна Азия са най-щедри като например в Хърватия с публични средства се поема изплащане на 100% от заплатата на майките в продължение на една година след раждане на дете. В скандинавските страни и по-конкретно в Норвегия и двамата родители комбинирано имат право на 10 месеца отпуск за отглеждане на дете, като 4 от тях са специално за бащата. По време на отпуската родителите получават 80% от трудовото си възнаграждение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com