Опит за покушение срещу президента на Венецуела завърши неуспешно (ВИДЕО)

8040
Опит за покушение срещу президента на Венецуела завърши неуспешно (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Опит за покушение беше извършен тази нощ срещу президента на Венецуела Николас Мадуро, по време на събитие, при което Мадуро изнасяше реч по случай 81-вата годишнина от сформирането на Венецуелската национална гвардия (Боливарската гвардия). Събитието се провеждаше в столицата на Венецуела - Каракас.

Атаката срещу Мадуро е проведена с дронове, като е имало няколко експлозии, но венецуелският президент е невредим. Според AP, дроновете са били заредени с експлозиви C4, които са били детонирани в близост до Мадуро. По информация на Reuters има 7 ранени войници от Боливарската национална гвардия при атаката. На събитието са присъствали висши военни, както и съпругата на президента.

Малко след атаката, Мадуро обяви, че покушението е организирано от крайнодесни екстремисти, подкрепяни от Колумбия. "Няма съмнение, че Хуан Мануел Сантос (бел. ред. - президентът на Колумбия) стои зад тази атака", заяви президентът на Венецуела, цитиран от Агенция "Фокус". Първоначално изявление от страна на Богота нямаше, но по-късно Колумбия официално обяви, че няма нищо общо със случилото се. Това стана чрез изявление на колумбийското външно министерство в Twitter.

Мадуро печели убедително изборите във Венецуела, опонентите му искат прегласуване

Действащият президент на Венецуела Николас Мадуро бе обявен за победител в президентските избори с гласовете на почти 70% от участвалит...

Мадуро добави, че някои от организаторите на опита за убийство живеят в Съединените щати. "Ние ще потърсим отговорните лица, които живеят в чужбина, предимно в САЩ. Според предварително разследване на данни, много от организаторите на убийството живеят в САЩ, по-специално в щата Флорида. Надявам се, че правителството на Доналд Тръмп ще бъде готово да се справи с терористични групи, които нападат мирни страни, в нашия случай - Венецуела ", каза венецуелският президент. Мадуро заяви и, че част от заговорниците вече били задържани. Има информация, че става въпрос за арестувани журналисти.

За разлика от президента на Венецуела, този на Боливия - Ево Моралес, беше доста по-директен след случилото се. Моралес посочи като автори на атентата "лакеи на Съединените щати".

Появи се обаче и изявление на група, наричаща се "Войници в тениски", които поеха отговорност за случилото се чрез профил в Twitter. Автентичността на изявлението няма как да бъде проверена, а според него атаката е извършена с два дрона, но те били свалени преди да достигнат до Мадуро - от снайперисти от Венецуелската национална гвардия.

БГНЕС цитира мексиканският портал "Син Ембарго", който отбелязва, че "Войници в тениски" е създадена през 2014 година и е свързана с офицера Оскар Перес, който през юни 2017 година стреля от хеликоптер по сградите на Върховния съд и Министерството на вътрешните работи в Каракас. Той беше застрелян по време на спецоперация през януари 2018 година. Групата обявява себе си като съюз на всички съпротивителни сили на национално ниво, борещи се срещу Мадуро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка