Остри критики в интернет за статия във Financial times за "Шарли ебдо"

22894
Остри критики в интернет за статия във Financial times за "Шарли ебдо"
Снимка: Gettyimages

Статия на журналист от Financial times, в която той определя редакционната политика на френското сатирично издание Charlie hebdo като "глупава" и "безотговорна", бе редактирана и тонът й - смекчен, след многобройни критики в интернет.

В статията, която бе пусната онлайн в интернет изданието на Financial times, журналистът Тони Барбър, който е главен редактор на европейския клон на Financial times, писа "Франция е страната на Волтер, но много често в Charlie hebdo надделяваше редационната безотговорност".

Различните вероизповедания солидарно осъдиха атентата в "Шарли ебдо"

Представители на различни религии във Франция единодушно осъдиха кървавото нападение срещу сатиричното издание "Шарли ебдо", при което ...

"Не става въпрос по никакъв начин да бъдат оправдани убийците, които трябва да бъдат заловени и наказани, нито да се внушава,че свободата на словото не бива да се прилага по отношение на сатиричното представяне на религията", пише той. "По-скоро въпросът е да се каже, че би било добре да се проявява здрав разум в публикации като тези на Charlie hebdo или на датското издание "Юландс постен", които твърдят, че са спечелили победа за свободата, провокирайки мюсюлманите, а всъщност са само глупави".

Датският вестник "Юландс постен" публикува през 2005 г. карикатури на пророка Мохамед, предизвиквайки остри реакции и демонстрации в много мюсюлмански страни. Статията във ФТ предизвика критични и остри коментари в интернет и мнозина в социалните мрежи го призоваха да напусне поста си. Малко по-късно на сайта на ФТ се появи редактирана и актуализирана версия на статията.

Авторитетният икономически ежедневник в редакционната си статия защитава безрезервно Charlie hebdo и свободата на словото. "Кървавото нападение може да предизвика само най-дълбоко отвращение", пише изданието. Самият Барбър не бе открит за коментар. "Статията е актуализирана и това е част от редакционния процес", каза от Ню Йорк представителката на Financial times Дарси Келър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com