Петима души са в изчезналата туристическа подводница, имат кислород за 96 часа

4819
Петима души са в изчезналата туристическа подводница, имат кислород за 96 часа
Снимка: Getty Images

На 19 юни в Атлантическия океан изчезна частна подводница с туристи, която се беше насочила към потъналите останки на "Титаник". На борда се намират петима души, включително британският милиардер Хамиш Хардинг - собственик на Action Aviation, компания, специализирана в продажбата и експлоатацията на авиационно оборудване.

Sky News съобщава, че на борда се намира и Стоктън Ръш - основател на компанията OceanGate, която е собственик на лодката.

Сутринта на 19 юни подводницата, наречена "Титан", започна двучасово подводно пътуване към останките на "Титаник". Тя обаче загуби връзка с основния кораб на експедицията след 1 час и 45 минути. Запасите от кислород на борда са предназначени за 96 часа плаване.

Бреговата охрана на САЩ и Канада започнаха спасителна операция. Американски самолет Lockheed C-130 изследва повърхността на океана в района, където изчезва подводницата, в случай че тя успее да изплува. Два канадски самолета Boeing P-8 изследват района с помощта на сонар.

В операцията по издирването участват и търговски кораби, намиращи се в района на изчезването на подводницата, заяви контраадмирал Джон Моугър - командир на Първи район на бреговата охрана на САЩ. Той добави, че американските и канадските власти са започнали да разполагат допълнителни сили на мястото на издирването.

Според експертите е възможно системата за електрозахранване на подводницата да е била изключена, поради което комуникацията е била загубена. "Титан" е успял да обмени кратки съобщения с основния кораб на експедицията, а също така е изпращал съобщения на всеки 15 минути, потвърждаващи, че всичко с лодката е наред. Сега такива съобщения от подводното превозно средство не идват.

Възможно е на борда на "Титан" да е възникнало късо съединение, което да е предизвикало пожар. Според друга версия подводницата е могла да протече поради високото налягане.

OceanGate твърди, че нейният плавателен съд може да се гмурка до 4000 метра при безопасни условия. Компанията също така увери, че подводницата е оборудвана с "иновативна функция за безопасност", която следи състоянието на корпуса в реално време.

Друга версия е, че поради силното течение лодката може да се приближи твърде близо до "Титаник" и да заседне в конструкциите на потъналия лайнер.

Останките на "Титаник" се намират на дълбочина около 3800 метра. CNN отбелязва, че американският флот разполага със специализирани подводници, които могат да извършват спасителни работи на дълбочина не повече от 600 метра.

Най-дълбоката спасителна операция в историята е спасяването на Роджър Чапман и Роджър Малинсън през 1973 г. Те са били на борда на подводницата "Риби III", която потъва край бреговете на Ирландия. Плавателният съд е изваден от дълбочина 480 метра.

*Снимката е илюстративна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка