Племе от Амазония може да е ключът към справяне с деменцията

12178
Племе от Амазония може да е ключът към справяне с деменцията
Снимка: Getty Images / Guliver

Племе от Амазония, чийто обем на мозъка на членовете намалява със 70 процента по-бавно от този на западняците, може да е ключът към избягване на деменция в по-късен етап на живота. Изследователи казват, че здравословното хранене и активният начин на живот, практикуван от племето Цимане, могат да обяснят огромната разлика, информира "Стъди Файндс“, цитиран от БГНЕС.

Мозъчната атрофия или загуба на мозъчни клетки е симптом, свързан с болестта на Алцхаймер и деменцията. Въпреки че сканирането на мозъка показва, че коренното население на Цимане от боливийската Амазония има сходни нива на мозъчно възпаление - симптом, който се смята за признак на умствен упадък - като западняците, мозъкът им остава по-здрав. Изследователите зад констатацията смятат, че тъй като Цимане нямат достъп до съвременната медицина като западните си колеги, тяхното хранене и начин на живот са най-вероятното обяснение.

Дрон засне племе в Амазонската джунгла, неподозиращо за външния свят

Удивителни снимки на дрон за първи път показват кадри на племе в Амазонската джунгла, които никога не са имали контакт с външния свят. ...

Цимане са изключително физически активни и ядат храна с високо съдържание на фибри, като зеленчуци, риба и малко количество месо. Предишни изследвания също показват, че хората в племето имат много нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с европейците. 

Д-р Хилард Каплан, професор по икономика на здравето и антропология в университета Чапман, който е изучавал Цимане в продължение на почти две десетилетия, ръководи изследването. "Нашият заседнал начин на живот и храна, богата на захари и мазнини, може да ускорят загубата на мозъчна тъкан с възрастта и да ни направят по-уязвими към заболявания като болестта на Алцхаймер. Цимане може да служи като основа за здравословно стареене на мозъка“, обяснява той в съобщение за медиите. "Това проучване показва, че Цимане се открояват не само по отношение на здравето на сърцето, но и на здравето на мозъка. Констатациите предлагат широки възможности за интервенции за подобряване на здравето на мозъка".

Изследователите са сканирали мозъка на 746 възрастни Цимане на възраст между 40 и 94 години. Екипът използвал сканиране, за да изчисли обема на мозъка и след това изследвал връзката им с възрастта на Цимане. След това те сравнили тези резултати с тези на три индустриализирани населения в САЩ и Европа. Резултатите показват, че разликата в обема на мозъка между средна възраст и старост е 70 процента по-малка при Цимане, отколкото при западните населения. Това, казват изследователите, показва, че мозъците на Цимане вероятно се изправят пред много по-малка атрофия на мозъка, отколкото западняците с напредването на възрастта. Атрофията корелира с риска от когнитивно увреждане, функционален спад и деменция.

Според авторите на изследването, ниските рискове от сърдечни заболявания на Цимане биха могли да надвишат техния възпалителен риск, предизвикан от инфекция, като повдигат нови въпроси относно причините за деменцията. Една възможна причина е, че при западняците възпалението е свързано със затлъстяване и метаболитни причини, докато при Цимане то се задвижва от респираторни, стомашно-чревни и паразитни инфекции. Инфекциозните болести са най-известната причина за смърт сред Цимане, обясняват изследователите.

Членовете на племе в Боливия имат най-здравите сърца в света

Боливийското племе цимане изненада американски изследователи с невероятни показатели, според които техните сърца са най-здравите в св...

"Цимане ни предоставя невероятен естествен експеримент върху потенциално вредните ефекти на съвременния начин на живот върху нашето здраве“, казва д-р Андрей Иримия, изследовател от Университета в Южна Калифорния. "Тези открития показват, че мозъчната атрофия може да бъде значително забавена от същите фактори на начина на живот, свързани с много нисък риск от сърдечни заболявания."

Местните хора от Цимане привлякоха вниманието на учените, когато по-ранно проучване установи, че те имат изключително здрави сърца в по-напреднала възраст. Това предишно проучване, публикувано от The Lancet през 2017 г., показва, че Цимане имат най-ниското разпространение на коронарна атеросклероза от всички известни на науката популации и че имат малко рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Много ниският процент на сърдечни заболявания сред приблизително 16 000 Цимане е много вероятно свързан с техния прединдустриален начин на живот за прехрана, лов, събиране, риболов и земеделие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com