X
 
 

Почина един от най-богатите хора в света

9438 0
photo of Почина един от най-богатите хора в света
Снимка: iStock/Guliver
На 79 години почина Дейвид Кох, милиардер и влиятелен донор на консервативни каузи, съобщи по-големият му брат Чарлз. Дейвид Кох загуби дългата битка с рака на простатата, който му беше открит преди 27 години.

Дейвид Кох се пенсионира миналата година като изпълнителен вицепрезидент на Koch Industries, конгломерата, на който той беше съсобственик с по-големия си брат и е оценен като втората по големина фамилна компания в САЩ. И двамата братя бяха задкулисна сила в републиканската политика, дарявайки много за кандидатите и каузите, отразяващи консервативните им икономически позиции, пише БГНЕС.

Турски бизнесмен е най-богатият човек на Балканите

В света има над 2100 милиардери през 2019 г., по данни на списание Forbes, но българите традиционно се вълнуваме кои са най-богатите хо...

Но Дейвид беше социално либерален - привърженик на правото за аборт и еднополовите бракове, както и на неинтервенционистката външна политика. Сред онези, които изказаха съболезнования, беше държавният секретар Майк Помпео, който подобно на братята Кох е от Канзас. 

Дейвид Кох се кандидатира за вицепрезидент на Либертарианската партия през 1980 г., но по-късно скъса с нея и се обърна към републиканците. Той се присъедини към брат си Чарлз при финансирането на мрежа от консервативни организации, по-специално Американци за просперитет, съсредоточени върху исканията за ниски данъци и дерегулация с цел да повлияят на изборите в САЩ. Тези организации помогнаха за подхранването на движението Чаено парти през 2010 г., като поставиха челно републиканско предизвикателство пред бившия демократичен президент Барак Обама. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители