Полицията в Чикаго пусна видеа със случаи на полицейско насилие

753
Полицията в Чикаго пусна видеа със случаи на полицейско насилие
Снимка: Gettyimages

Полицията в Чикаго публикува видеоклипове и други материали, отнасящи се до над 100 разследвания срещу нейни служители за превишаване на правомощията им. Униформените във „ветровития град” са обект на изключително много критики за упражняването на излишно насилие, стигащо често до огнестрелна стрелба по заподозрени без достатъчен повод, предаде БГНЕС.

Публикуваните архиви представляват доказателствата за всички неразрешени случаи разглеждани от вътрешното бюро на полицията. Много от видеоклиповете включват стрелба от страна на служителите на реда.

Провал на съдебния процес срещу полицай заради случая "Балтимор"

Процесът срещу полицай, обвинен в убийството на чернокож в полицейска кола в Балтимор беше анулиран. Причина за това стана фактът, че с...

Чикагската полиция е подложена на редица критики от миналия август насам заради особено жестокото убийство без никакъв повод на 17-годишния Лакуан Макдоналд. Той бе убит от полицая Джейсън ван Дайк, който твърдеше, че е бил принуден да открие огън, защото бил заплашен с нож на една от градските магистрали.

По-късно полицията публикува видеозаписа от произшествието, на който се вижда как Ван Дайк, заедно с двама други полицаи, се приближава с патрулна кола към вървящия по средата на пътя Макдоналд. Полицаят изскача от патрулката и практически веднага започва да стреля по тийнейджъра от няколко метра. В тялото на Макдоналд бяха открити 16 куршума. Ван Дайк бе отстранен от служба, арестуван и обвинен в убийство. В началото на декември бе освободен под гаранция.

Случаят обаче предизвика мащабни протести в града, особено от афроамериканската общност.

Сред публикуваните видеозаписи е друг подобен случай – този на Дариус Пинекс. Той беше убит от полицаи, които объркали колата му за тази на друг заподозрян.

Протестите в Чикаго заради поредния убит от полицай чернокож не спират

Няколко десетки хиляди демонстранти се събраха отново по улиците на американския град Чикаго в сряда вечерта, за да протестират срещу у...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка