Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пореден случай на тежка алергична реакция след ваксиниране срещу коронавирус

16 декември 2020, 23:45 часа • 10277 прочитания

Фелдшер от американския щат Аляска, получил във вторник ваксината на Pfizer/BioNTech“, развива тежка алергична реакция, съобщава „Ню Йорк Таймс“. Според източниците на изданието, медицинският работник е бил хоспитализиран и вече е в стабилно състояние, пише БГНЕС.

Не е известно дали жертвата е склонна към алергии, което според вестника затруднява оценката на значението на инцидента за предстоящата универсална ваксинация в САЩ. Представители на компанията все още не са коментирали инцидента.

Миналата седмица подобни алергични реакции бяха съобщени при двама пациенти във Великобритания, получаващи ваксината на „Pfizer“. В тази връзка медицинските власти в страната препоръчват на хората, склонни към алергии, да се въздържат от ваксинация срещу с лекарството на тази компания и нейния германски партньор „BioNTech“.

Насоките на Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията от 13 декември одобриха спешно употребата на ваксина от „BioNTech“ и „Pfizer“ в САЩ. Лекарството ще се използва за хора на възраст над 16 години. Здравните работници и пациентите на дългосрочни грижи ще бъдат първите, които ще получат ваксината.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес