Президентът без вратовръзка

14600
Президентът без вратовръзка

Хосе Мухика, един доста нетипичен президент, е начело на страна, която иска да скъса с имиджа на типичната латиноамериканска държава. Уругвай, наричан още "Швейцария на Латинска Америка", се развива завидно добре.

Когато в края на 2011 г. уругвайският президент Хосе Мухика се появи на срещата на латиноамериканските държави в униформено яке на страната-домакин Венецуела, у дома го нарекоха "главнокомандващ, предал собствената си армия". Какво пък - на един континент, където владетелите могат да издигат в култ крави (Кастро в Куба), да се подлагат на пластични операции (Кристина Кирхнер в Аржентина) или да се вживяват в ролята на водещи на шоу-предавания (Чавес във Венецуела), подобни изпълнения са напълно резонни.

Различният Команданте

Въпреки постъпката си 77-годишният Мухика като цяло се дистанцира от подобни "оперетни инсценировки" по латиноамерикански и остава здраво стъпил на земята. При официални посещения той не слага вратовръзка, дарява голяма част от приходите си и въобще е един от "най-бедните" лидери в цяла Южна Америка. Това обаче дава резултат: и в двата противникови политически лагера - Партията на Белите и техните опоненти "Червените" (Blancos, респ. Colorados) - смятат, че Мухика има шансове да бие по популярност бившия бразилски президент Лула да Силва.

При избирането му за президент в края на 2009 г. Мухика бе посрещнат с недоверие. Най-вече заради тъмното му минало като член на бунтовническа организация, извършвала през 70-те години отвличания и атентати по време на военната диктатура в Уругвай. Самият Мухика, смятан за заклет атеист, е бил жертва на режима и е лежал в затвора.

Първоначалното недоверие към президента постепенно започва да се изпарява - покрай икономическите успехи на страната, наричана още "Швейцария на Латинска Америка". Икономиката на Уругвай нараства годишно със стойности между 5 и 7 процента, а според германския институт ИФО Уругвай предлага най-добрия бизнес-климат в цяла Латинска Америка. И още: Уругвай е страната с най-висок жизнен стандарт в цяла Южна Америка (по данни на ООН), а по показателя корупция страната дели едно място с Франция (според "Трансперънси интернешънъл"). В престижните квартали на столицата Монтевидео се редуват добре поддържани еднофамилни къщи в английски стил, скъпи бутици и филиали на чужди банки. Човек направо се чуди в Латинска Америка ли е или в Бевърли Хилс.

Още по-напред, още по-нагоре

Въпреки успехите си до този момент, Мухика не спира да крои нови и нови планове за бъдещето. Уругвайското правителство планира смели инвестиции в нови водни пътища, за които се смята, че са ключът към още по-висок икономически растеж. Предвижда се например разширяването на пристанищата в Монтевидео и Ла Палома, както и изграждането на нови пристанищни терминали по течението на реката Рио Уругвай. Оттук ще дойде и очакваният ръст на износа, основно на месо, соя и дървесина. Уругвай има амбициозни планове и в енергийния сектор - на Атлантическия бряг ще бъдат построени огромни вятърни централи, с помощта на които до 2015 година страната ще добива 90% от необходимата й електроенергия. За такова нещо трудно може да си мечтае дори германската канцлерка Ангела Меркел. С други думи: по всичко изглежда, че Уругвай е на правилния път.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com