X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Промени на глобално ниво очаква Кисинджър заради пандемията

3035
Промени на глобално ниво очаква Кисинджър заради пандемията
Нациите се сплотяват и процъфтяват на основата на вярата, че техните институции могат да предвидят бедствие, да блокират въздействието му и да възстановят стабилността. Когато пандемията COVID-19 приключи, институциите на много държави ще бъдат възприемани като неуспешни. Дали това решение е обективно справедливо е без значение. Реалността е, че светът никога няма да бъде същият след коронавируса. Да се спори сега за миналото само затруднява да се направи това, което трябва.

Коментарът e публикуван в The Wall Street Journal и е на  Хенри Кисинджър, държавен секретар и съветник по националната сигурност в администрациите на Ричард Никсън и Джералд Форд.

Хенри Кисинджър: Световният ред се разпада систематично

Бившият държавен секретар на САЩ от 70-те години на ХХ век Хенри Кисинджър предупреди сенаторите, че страната се сблъсква с потенциални...

Коронавирусът порази с безпрецедентния си мащаб и свирепост. Разпространението му е експоненциално: случаите в САЩ се удвояват на всеки пети ден. Медицинските доставки не са достатъчни, за да се справят с нарастващите вълни от случаи. Отделенията за интензивно лечение са на ръба да бъдат претоварени, дори отвъд него. Тестването е неадекватно на задачата за идентифициране на степента на заразяване, още по-малко да се обърне посоката на разпространението му. Една успешна ваксина може да е факт след 12 до 18 месеца, цитира коментара на Кисинджър БГНЕС.

Българският тест за коронавирус: Ето какво представлява

Американската администрация свърши солидна работа за избягването на незабавна катастрофа. Крайният тест ще бъде дали разпространението на вируса може да бъде спряно и след това променено по начин и в мащаб, който поддържа доверието на обществото в способността на американците да управляват себе си. Кризисните усилия, колкото и да са големи и необходими, не трябва да провалят неотложната задача за стартиране на паралелно начинание за преминаване към посткоронавирусния нов световен ред.

Лидерите се справят с кризата до голяма степен на национална основа, но разлагащите обществото ефекти на вируса не признават границите. Докато посегателствата върху здравето на човека - да се надяваме - ще бъдат временни, политическите и икономическите катаклизми, които той отприщи, могат да продължат поколения. Нито една държава, дори САЩ, не може само с национални усилия да преодолее вируса. Разрешаването на нуждите на момента трябва в крайна сметка да бъде съчетано с глобална визия и програма за сътрудничество. Ако не можем да направим и двете в тандем, ще се изправим пред най-лошото от всичко досега.

Извличайки поуки от развитието на Плана „Маршъл“ и на проекта „Манхатън“, САЩ са длъжни да положат големи усилия в три области.

Хенри Кисинджър: Победата на Тръмп е "революция"

Патриархът на американската външна политика Хенри Кисинджър признава в интервю за следващия брой на сп. „Атлантик”, че е не...

Първо, засилване на глобалната устойчивост на инфекциозни заболявания. Триумфите на медицинската наука като полиомиелитната ваксина и изкореняването на едрата шарка или нововъзникващото статистическо-техническо чудо на медицинската диагноза чрез изкуствен интелект ни успокоиха до опасно самодоволство. Трябва да разработим нови техники и технологии за контрол на инфекции и съизмерими ваксини за голяма популация. Градовете, щатите и регионите трябва последователно да се подготвят за защита на хората от пандемии чрез складиране, съвместно планиране и проучване на границите на науката.

ЕС определи колко ще даде за спиране на коронавируса извън Европа

Второ, стремеж към лекуване на раните на световната икономика. Глобалните лидери научиха важни поуки от финансовата криза през 2008 г. Сегашната икономическа криза е по-сложна: свиването, отприщено от коронавируса, е, поради своята скорост и глобален мащаб, различна от всичко, което някога се е случвало в историята досега. И необходимите мерки за общественото здраве като социално дистанциране и закриване на училища и предприятия допринасят за икономическата болка. Програмите също трябва да се стремят да облекчат ефектите от предстоящия хаос върху най-уязвимото население в света.

Трето, защита на принципите на либералния световен ред. Базисната легенда за съвременното управление е град, ограден от стени, защитен от мощни владетели, понякога деспотични, друг път доброжелателни, но винаги достатъчно силни, за да защитят хората от външен враг. Мислителите  поставят тази концепция в нова рамка с аргумента, че целта на легитимната държава е да осигури основните потребности на хората: сигурност, ред, икономическо благополучие и справедливост. Отделните личности не могат да осигурят тези неща самостоятелно. Пандемията предизвика анахронизъм, възраждане на заградения град в епоха, когато просперитетът зависи от глобалната търговия и движението на хората.

Световните демокрации трябва да защитават и поддържат своите ценности на просвещението. Глобалното отдръпване от балансирането на властта с легитимността ще доведе до разпадане на социалния договор както на вътрешно, така и на международно ниво. И все пак този хилядолетен въпрос на легитимността и властта не може да бъде решен едновременно с усилията за преодоляване на чумата COVID-19. Сдържаността е необходима от всички страни - както във вътрешната политика, така и в международната дипломация. Трябва да се определят приоритети.

Може ли САЩ да застави Китай да плати на света загубите от COVID-19?

За развилата се пандемия от коронавирус (COVID-19) е виновен Китай, разпространяващ лъжлива информация за новото заболяване, твърди Fox...

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално