Пуснаха на свобода Алваро Урибе, разследван за корупция

2093
Пуснаха на свобода Алваро Урибе, разследван за корупция
Снимка: Getty Images/Guliver

Съдията за контрол на гаранциите Клара Салседо реши да освободи бившия президент на Колумбия Алваро Урибе. Припомняме, че е разследван за предполагаеми престъпления - процесуални измами и подкупи, които той отхвърля. Мярката е незабавна и задължителна, съобщава БГНЕС. Това решение беше взето, след като на 5-ти октомври Върховният съд постанови, че съдията е упълномощен да реши дали Урибе, който се отказва от юрисдикцията си на сенатор, продължава да бъде под домашен арест в имението си Уберимо, в северната част на Колумбия.

Той подаде оставка от мястото си в Сената на 18-ти август, аргументирайки "липса на гаранции" от страна на Върховния съд, а защитата му поиска делото да бъде изпратено на прокуратурата за информация, което с се случи. Мярката за неотклонение срещу бившия президент беше наложена от Върховния съд на 3-шс август по дело, свързано с предполагаема манипулация на свидетели срещу сенатора от партията „Поло Демократико“ Иван Сепеда, които Урибе отхвърля. Съдията твърди, че тъй като процесът е преминал от Върховния съд в Генералната прокуратура на нацията, именно тя трябва да извърши ново разследване и да определи съответната правна ситуация на разследвания.

Бивш президент на Колумбия е под домашен арест

Върховният съд на Колумбия постави бившия президент и настоящ сенатор Алваро Урибе под домашен арест, след като беше обвинен в измама и...

Всичко е започхьвд през 2014 г., когато бившият президент на управляващата партия „Сентро демократико“, осъди настоящия сенатор Иван Сепеда, за който се твърди, че предлага правни облаги на няколко бивши паравоенни формирования в затворите, за да свърже Урибе с тези крайно десни въоръжени групи. Основният свидетел по това дело е Хуан Гилермо Монсалве - понастоящем в затворал Той казва на Сепеда, че имението „Гуачаракас“, собственост на семейство Урибе, е сформирана паравоенна група. Семейството на Монсалве работи в имението и поради тази причина той твърди, че фактите са от първа ръка. Урибе завежда дело срещу Сепеда с аргумента, че Монсалве и други свидетели са били притискани и манипулирани.

Но магистратите не само не намират достатъчно информация за Сепеда, но решават да разследват Урибе, след като намират нови предполагаеми доказателства и свидетелства, които според присъстващите на делото магистрати биха включили бившия президент със същите практики, в които той обвинява сенатор Сепеда. „Направени са ми 21 000 подслушвания, обаждания и съобщения. Няма нито една дума, която да нарушава закона “, казва Урибе в изявление пред Си Ен Ен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com