Първи арести в Канада заради Конвоя на свободата

6966
Първи арести в Канада заради Конвоя на свободата
Снимка: Getty images

Полицията е задържала един от организаторите на протеста срещу ограниченията, наложени за борба с разпространението на коронавируса в Отава - т.нар. Конвой на свободата, съобщи CTV.

Въпросният мъж е Крис Барбър, за когото се смята, че е един от организаторите на Конвоя на свободата, който пристигна в Отава за демонстрацията в края на януари.

Брюксел осуети "Конвоя на свободата", протестиращите се насочват към Страсбург?

Властите в Белгия успяха да осуетят планираното блокиране на Брюксел от така наречения "Конвой на свободата". Малка група от протестира...

Полицията е задържала и още няколко души. Все още не се съобщава за масови задържания на протестиращи, пише БГНЕС.

На 14 февруари канадският министър-председател Джъстин Трюдо използва първия в историята на страната извънреден закон, за да потуши протестите на шофьорите на камиони, които се провеждат не само в столицата. на 16 февруари полицаи започнаха да връчват предупреждения на протестиращите в Отава да прекратят незабавно протеста и да напуснат центъра на града. В него полицията се позовава на Закона за управление на извънредните ситуации, според който подобни форми на протест са незаконни, а отказът да се напусне града ще доведе до задържане, високи глоби, отнемане на шофьорската книжка и лиценза и конфискуване на превозните средства. В същия ден полицията заяви, че скоро ще започне операция за прекратяване на митинга.

"Укрепваме ресурсите си, изготвяме ясен план и се подготвяме за действие. Скоро ще бъдат предприети действия", заяви на брифинг изпълняващият длъжността началник на полицията в Отава Стив Бел. Той пое временно ръководството на правоприлагащите органи в канадската столица, след като Питър Слоли подаде оставка заради протестите.

В акаунта на полицията в Отава в Twitter пък се казва, че "в съответствие с провинциалните и федералните закони" протестиращите ще бъдат "подложени на строги санкции", ако не прекратят незаконните си действия. "Полицията в Отава продължава да използва всички налични ресурси, за да сложи край на незаконните демонстрации в центъра на града, да отговори на обаждания на граждани и да подобри ситуацията със сигурността в района", съобщи полицията в социалните мрежи.

Новозеландските власти втвърдяват позицията си спрямо протестиращите

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн заяви, че протестиращите, които се противопоставят на коронавирусните ограничения, използват...

По-рано канадският министър на финансите Кристия Фрийланд обяви, че властите замразяват сметките и портфейлите с криптовалута на протестиращите срещу ограниченията, свързани с коронавируса. Съобщава се, че поне двама души вече са санкционирани по този начин, но властите обявиха, че ще има такива мерки срещу още протестиращи.

Вълната от протести в цяла Канада започна в средата на януари, когато хиляди шофьори на камиони и други демонстранти се събраха в Отава, за да изразят несъгласието си с искането за ваксинация срещу коронавируса на шофьорите на камиони, преминаващи границата между САЩ и Канада. Оттогава протестът прерасна в антиправителствена демонстрация, като различни групи се обединяват срещу министър-председателя Джъстин Трюдо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com