Разкриха защо роботите ни ужасяват

2615
Разкриха защо роботите ни ужасяват
Снимка: iStock

Американски психолози проучили човешките реакции при вида на антропоморфни роботи, а резултатите от изследването са публикувани в списание „Perception“, предаде БГНЕС.

Все по-често в ежедневието може да се видят роботи – от областта на информационите технологии до образованието и здравеопазването. Често конструкторите им придават човешки облик, допускайки, че така хората ще общуват по-лесно с роботите – андроиди, отколкото с обикновените електронни машини. Оказало се, че това невинаги е така.

Китай създаде робот, дезинфекциращ срещу COVID-19

Китайски учени разработиха робот с дистанционно управление за дезинфекциране на зони, които са под заплаха от заразяване с коронавирус ...

Още в края на 70-те години на миналия век стана известен ефектът на „зловещата долина“, когато сходството на роботите с човека до определен момент буди умиление, а после внезапно предизвиква ужас. Учени от университета Емори решили да проучат по-задълбочено това явление и да изяснят когнитивния механизъм, който лежи в основата на феномена.

В основата на изследването е поставен въпросът, какво възприемаме, когато гледаме на нечие лице – това вероятно е един от най-важните въпроси в психологията. Способността да се възприеме интелигентността на другите е в основата на човешките взаимоотношения.

Досега се смяташе, че чувството на отхвърляне се появява, когато човек в определен момент подсъзнателно започне да разбира, че една машина има ум и това предизвиква страх

Но изследователите поставили под съмнение тази хипотеза. Естествено е хората да виждат лица в различни обекти - от автомобили до облаци - психолозите наричат това явление „антропоморфия“. И представата, че облакът или колата са одушевени, не предизвиква неприятни чувства.

Авторите направили експеримент за изследване на динамиката на процеса на възприятие. На участниците са показани три типа изображения: човешки лица, лица на механични роботи и лица на андроиди и са били помолени да ги оценят по скала „одушевеност“, като времето за показване всеки път варирало в рамките на милисекунди.

НАСА тества робот за търсене на живот в океаните на други планети

НАСА е разработила подводен космически робот (BRUIE) за изследвания под лед и планира да го тества в Антарктида за последващо изпращане...

Оказало се, че при механичните роботи и човешките лица възприятието за „одушевеност“ не се променя в зависимост от времето за гледане, а при андроидите постепенно намалява в диапазона от 100 до 500 милисекунди.

Това е в съответствие с предишни изследвания, които доказали, че хората започват да различават човешки и изкуствени лица около 400 милисекунди след появата на изображението.

Във втората поредица от експерименти психолозите променили както времето на експозицията, така и детайлите на изображенията. Резултатите показали, че намаляването на детайлите по лицата на андроидите намалява възприятието им за свръхестествено създание.

Целият процес е сложен и се случва за миг, обясняват учените. Резултатите показват, че при първото виждане човек антропоморфира андроида, а после, в рамките на милисекунди установява отклонение и веднага го дехуманизира. Най-вероятно този спад на възприятието за одушевеност предизвиква и чувството на ужас.

Авторите на проучването смятат, че техните наблюдения ще помогнат не само на инженерите и дизайнерите на роботи, но и на медиците, които се занимават с така наречената „слепота на ума“, когато хора в последна степен на аутизъм или някои психически разстройства са неспособни да различават лица.

Гросмайстор: Трудно се играе с робот, не показва емоции в шаха

Един на един е резултатът от битката на световната ни шампионка по шахмат Нургюл Салимова и роботът Chess player. Първата среща се изиг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

"Няма да има справедлив съдебен процес": Тръмп видя сериозен проблем със съдия

САЩ: Атаката на Иран беше грандиозен провал

Джо Байдън: Искаме да предотвратим по-нататъшна ескалация в Близкия изток

След смъртта на снимачната площадка: Оръжейникът на филма отнесе ефективна присъда

Масова стрелба в Чикаго, убито е 9-годишно дете (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com